Byl jsem úplně na dně. A hudba mi zachránila život, říká Robert Fish, zpěvák hardcore kapely 108

7. červen 2023

„Když jsem začal poslouchat muziku, byl to hlavně hip hop, který byl tehdy úzce spjatý s pouliční kulturou a graffiti. To dost často znamenalo, že se člověk lehce dostal do problémů,“ popisuje Robert své mládí. Láska k hip hopu mu zůstala (jeden z jeho nejlepších přátel je Killer Mike z Run the Jewels), ale zároveň objevil hard core punkovou scénu, která mu změnila život. Po smrti matky se přestěhoval do New Jersey.

Právě v New Jersey se začala formovat další vlna hard core kapel jako Lifetime, Mouthpiece nebo Resurrection. V poslední jmenované, která za sebou zanechala několik velmi důležitých nahrávek, zpíval právě Robert. Všechny výše zmiňované kapely zkoušely v garáži domu Robertova otce. Ta se stala důležitým místem setkávání a debat. Právě v té době se  pak Robert poprvé objevil i v Hare Kršna klášteře, kde se snažil najít odpovědi na své otázky.

„To co mě na učení Hare Kršna nejvíc zaujalo byl způsob, jak nahlíželo na karmu. Byl jsem v mládí psychicky i fyzicky zneužíván a nechápal jsem proč. A princip karmy mi v tomto kontextu přišel velmi zajímavý,“ doplňuje Robert. Prostředí, z kterého pochází, se promítlo i do působení jeho dalších kapel, zejména 108, kde se sešel s další silnou osobností té doby – Vicem Dicarou (předtím působil v Beyond a také Inside Out, společně se Zachem De La Rochou, který pak založil RATM).

108 se společně s Shelter staly v rámci hard core scény kapelami, které dostaly povědomí o Hare Kršna i do této subkultury. To se samozřejmě neobešlo bez kontroverzí a zjitřených debat ohledně toho, zda sem náboženství patří. Neméně intenzivní debaty pak probíhaly i uvnitř samotných 108, což Robert v rozhovoru jasně zmiňuje a vysvětluje své postoje. Na jeho závěr pak v premiéře zazněla skladba jeho nové kapely Unsufferable, jež přinese jasný důkaz, že Robert zůstává silnou osobností a skvělým zpěvákem i v současnosti.

Jak Robert vnímá politiku a její propojení s hudbou? Co mu vadí na Hare Kršna? A jak se s tím vypořádává? Dozvíte se v Modelářích!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.