Bývalá železniční trať do Chrástu se mění v cyklostezku, otevřena by měla být v červnu

23. únor 2024 12:35

Bývalou železniční trať z Plzně do Chrástu vystřídá cyklostezka. Přestavba už začala a hlavní část má skončit letos v květnu.

Bývalá železniční trať do Chrástu se mění v cyklostezku

Žádné koleje ani pražce už dnes na bývalé železniční trati z plzeňského Bukovce do Chrástu nenajdete. Zato tam nyní pracuje stavební firma, která během několika měsíců vybuduje novou, zhruba šest kilometrů dlouhou cyklostezku. Poslední vlak mezi Plzní a Chrástem projel po trati nad korytem řeky Berounky v prosinci v roce 2018, těsně před otevřením ejpovického železničního tunelu. Pozemky následně Správa železnic zdarma převedla na Plzeňský kraj a letos v červnu už by se na stejném místě měli projíždět cyklisté.

Bývalá železniční trať do Chrástu se mění v cyklostezku

„Před stavbou proběhlo odstranění veškerých železničních prvků, je hotovo vykácení dřevin, odplevelení a nyní probíhá rovnání pláně cyklostezky. Čeká nás ještě oprava mostních objektů, výměna říms a zádržního systému a přímo v Bukovci se dodělává opěrná zeď v délce 35 metrů,“ popisuje ředitel stavební společnosti Milan Hakr s tím, že vše probíhá podle plánu a také počasí pracím celkem přeje, takže zatím není důvod, proč by na novou trasu neměli v červnu vjet lidé na kolech.

Součást mezinárodní stezky

Jak prozrazuje náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek, stezka bude navazovat na mezinárodní cyklostezku CT3 a povede dopravu od Prahy směrem do Plzně a poté až na Domažlice. „Věřím, že právě tento úsek trasy bude jeden z nejvíce využívaných. Může totiž sloužit i lidem mířícím do práce.“

Další zhruba dva kilometry cyklostezky z Bukovce na Doubravku postaví město Plzeň. Díky mírnému převýšení bude trasa vhodná i pro méně zdatné cyklisty. Celá bude mít šíři 3,5 metru, ale blíže k Plzni budou i místa s širším profilem, kde se počítá s inline bruslaři. Zcela hotovo by mohlo být do konce letošního roku.

autoři: Martina Klímová , Alice Baumruková Kotylová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio