Bývalou mlékárnu v Pňovicích na Olomoucku čeká demolice. Vzniknou by místo ní mohl nový obecní úřad či malé byty

18. říjen 2023 10:50

Investici do kulturního domu a malometrážních bytů plánuje samospráva Pňovic na Olomoucku. Nové budovy by měly nahradit brownfield u tamní hlavní silnice. Konkrétně bývalou mlékárnu, kterou obec koupila před několika lety v aukci. Na novou výstavbu jí ale zatím chybí peníze. 

Po bývalé mlékárně u hlavní cesty ve vesnici teď stojí už jen chátrající budova s vybitými okny. Před několika lety objekt postavený v roce 1901 samospráva obce odkoupila v aukci.

„V roce 1970 zanikla kvůli tomu, že v Olomouci se rozjela nová mlékárna Olma. Tato budova potom přešla pod podnik Potraviny Ostrava, který tady vyráběl nábytek do restaurací. V 90. letech se objekt zprivatizoval a potom působením nového majitele skončil v exekuci a obec ho v dražbě vydražila,“ přibližuje osud objektu nezávislý pňovický starosta Radovan Štábl.

Projekt nového komplexu, který by měl v Pňovicích vzniknout na místě bývalé mlékárny

Letos brownfield u hlavní cesty pňovická samospráva oplotila, aby se do něj nikdo nemohl z bezpečnostních důvodů dostat. A teď řeší, co dál. Na místě by mohl být například kulturní dům, který v obci chybí. Projekt na něj už je hotový.

„Obec dostatečně velký kulturák nemá. Ten dřív měla, ale ten se v rámci restitucí vracel původním majitelům. Teď je to v plánu tak, že by se část přidělala na nový obecní úřadu, poštu, malá kavárny by tu byla a třetí blok budovy by sloužil jako bydlení pro seniory o velikosti 1 + KK. Je tu naplánováno asi 10 jednotek,“ popisuje Štábl plány.

Pro realizaci je nutná dotace

V celém prostoru by tak vznikl komplex tří nových budov. Takto rozsáhlý projekt ale přijde až na šedesát milionů korun, což je pro obec velikosti Pňovic nereálné. A půjčovat si za aktuální situace nechce. „Musíme čekat, jestli se vyskytne nějaká rozumná dotace, kde se dá i rozumně potom půjčit v nějaké bance za nějaký normální úrok,“ říká pňovický starosta.

Pňovické vedení tak chce podle starosty Radovana Štábla začít demolicí brownfieldu, co nejdříve to půjde možné. Výstavba nového areálu přijde na řadu podle dalších finančních možností obce.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio