Carlos Fuentes: Don Quijote a don Juan. Co mají společného Rytíř smutné postavy a Sevillský svůdce?

14. říjen 2023

Největší postavy španělského písemnictví účtují s feudálním světem a připravují nástup modernity. Zamyšlení proslulého mexického esejisty a romanopisce uvádíme u příležitosti vrcholícího španělského předsednictví Rady Evropy jen pár dní po Dni Hispanity, svátku, kterým se 12. 10. ve Španělsku připomíná objevení Ameriky. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Jan Vlasák
Připravil: Petr Gojda
Překlad: Anežka Charvátová
Režie: Lukáš Hlavica
Premiéra: 14. 10. 2023

Až v roce 2017 vyšel z pozůstalosti Carlose Fuentese soubor textů věnovaných osobnosti a dílu Luise Buñuela, proslulého surrealistického filmaře mexičanova přítele. Zamýšlená esejistická kniha, která v rukopise nese název Luis Buñuel aneb Pohled medúzy, se do značné míry opírá o rozhovory a korespondenci obou umělců.

Fuentesovy úvahy o filmech jako Zlatý věk nebo Andaluský pes a citáty z dobového tisku či literatury doplňují zde výroky samotného filmaře, cenné o to víc, čím blíže mu Fuentes stál. Kromě toho se mexický spisovatel pouští také do rozsáhlých úvah o Španělsku a jeho umění. Pro rozhlas jsme tentokrát vybrali zamyšlení nad dvěma ústředními postavami španělského písemnictví.

autor: Petr Gojda
Spustit audio

Související