Část obyvatel olomoucké městské části Hejčín protestuje proti stavbě třípatrového bytového domu

4. listopad 2022 12:05

Část obyvatel olomoucké městské části Hejčín protestuje proti plánu soukromého investora, který chce postavit v blízkosti cyklostezky v ulici Jarmily Glazarové třípatrový bytový dům. Obávají se mimo jiné zvýšení dopravy v lokalitě. Investor jim prý navíc slíbil, že parcelu využije ke stavbě několika rodinných domků.

„Stojíme na ulici Jarmily Glazarové a už dlouhou dobu bojujeme s panem inženýrem Opletalem, který chce mezi stávající panelové domy a kaskádový dům postavit něco,“ říká František Hubáček, který žije v olomouckém Hejčíně vedle uvedeného pozemku.

Zmíněné „něco“ je projekt rezidence Glazarová s 18 byty a podzemními garážemi. Už v roce 2012 proti podobnému záměru investora obyvatelé z okolí protestovali peticí, Hubáček byl tehdy předseda petičního výboru. „V roce 2012 jsme panu Opletalovi nabídli, že postaví jenom čtyři rodinné domky. On nám to podepsal a tím to skončilo. Do letošního roku byl klid,“ dodává Hubáček.

S kompromisního návrhu ale sešlo. Místní se nyní podle Hubáčka z úřední desky dozvěděli o zahájení územního řízení k plánu výstavby třípatrového terasovitého domu. „Prostor bude zahuštěný, zvýší se hlučnost, neuvidíme nebe, slunce bude zastíněné,“ má obavy Hubáček.

V rámci územního řízení vznesl Hubáček za petiční výbor vůči projektu námitku, což podpořila i komise městské části Hejčín. „Uplatnili jsme námitku do územního řízení v termínu a zároveň jsme se postavili za pana Františka Hubáčka. Za občany a petenty jsme podpořili jeho námitku,“ zmiňuje Aleš Vánský, člen komise městské části Hejčín.

„Po dokončení územního řízení jsme ochotni naše názory v rozhlase zveřejnit.“
Ladislav Opletal, jednatel firmy Artera Atelier

Jednatel firmy Artera Atelier Ladislav Opletal celou záležitost v tuto chvíli nechtěl příliš komentovat. „Na stavbu rezidence Glazarová probíhá řádné územní řízení a účastníci řízení se mohou s podklady seznámit a své připomínky a případné námitky uplatnit u stavebního úřadu. Řešit uvedenou problematiku prostřednictvím rozhlasu nepovažujeme za správné. Po dokončení územního řízení jsme ochotni naše názory v rozhlase zveřejnit,“ komentoval.

Rezidence je ale podle Opletala navržená v souladu s územním plánem. „A to v intencích územního rozhodnutí z roku 1996, které bylo bezproblémově je vydáno. Vzhledem k povodním v roce 1997 nebyla stavba zahájena. A s ohledem na to, že jsme od případných oponentů nedostali žádné připomínky, tak se nemáme k čemu vyjadřovat,“ uzavírá Ladislav Opletal.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio