Část oken šternberského hradu se dočkala po více než sto letech renovace. Restaurátoři si pomáhali i horolezeckým vybavením

28. prosinec 2023 09:27

Šternberský hrad má zhruba dvě stě oken. V každé části památky mají jinou velikost a tvar. Do jejich postupné obnovy se restaurátoři pustili letos, jako první přišla na řadu ta největší čtyřmetrová.

„Původně to mělo být všechno otevřeno s výhledem do krajiny, ale bohužel naše podnebí není Itálie, takže nakonec došlo k tomu, že se to opatřilo těmi okny,“ popisuje při pohledu na největší okna ve šternberském hradě jeho kastelánka Helena Gottwaldová.

Hrad Šternberk

Jsou čtyři metry vysoká a nedávno kompletně renovovaná. Pracoval na nich šternberský restaurátor Ondřej Barna, který má svou dílnu jen kousek pod hradem. „Okna se částečně rozebrala, otevírací křídla se dovezla na dílnu, ale rámy se dělaly až na místě. Bylo to zajímavé, protože ta okna jsou čtyři metry vysoká i široká. Muselo se to dělat z lešení a z venkovní strany jsme měli i horolezecké úvazky,“ popisuje Barna.

Nešlo o jednoduchou práci nejen kvůli velikosti oken, která patří mezi největší na hradě. „Tím, že jsme to dělali za provozu a nešlo tu místnost vyklidit, tak jsme to museli dělat tzv. bezprašnou cestou. Takže se to všechno škrabalo, opalovalo a čistilo chemicky na místě. Návštěvníci se dívali, fotili, bylo to zajímavé,“ dodává Barna.

Rekonstruovat se budou i další okna

V každé části hradu jsou okna jiné velikosti a tvaru a pochází z dob poslední přestavby hradu, která probíhala od roku 1886 a skončila na počátku 20. století. Od té doby neprošla až dosud větší opravou. Vedení hradu chce postupně renovovat všechna.

„Těch oken bude kolem 200. Je to samozřejmě hlavní palác, podhradí, bývalé muzeum hodin. Hotovo už máme tam, kde byla okna v nejhorším stavu,“ prozrazuje kastelánka Gottwaldová.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio