Čechtický rodák Ferdinand Čenský měl krátký, ale bohatý život. Bojoval, psal, překládal a učil i malé prince

2. srpen 2023

Přiblížíme vám jednoho vyjímečného muže, spisovatele a učitele Ferdinanda Čenského. Narodil se téměř před 200 lety v Čechticích na Benešovsku. Učil na vojenské akademii ve Vídni, sepsal slovník vojenské terminologie, překládal z pěti jazyků a také osm let učil děti Františka Ferdinanda d'Este. Čechtická historička Vlasta Kubalová pátrala po jeho osudu i díle. Našla unikátní zápisky, které detailně přibližují život tehdejší doby. Své poznatky teď vydala i v knize.

Vlasta Kubalová našla a shromádila mnoho zajímavých informací a dokumentů ze života Ferdinanda Čenského. Je mezi nimi třeba i zápis z knihy narozených. „Ano, to je ofotografováno z matriky, jsou tam rodiče, kmotři a tak dále,“ uvádí historička.

Materiály sbírala kolem šesti let a velmi ji to bavilo. „Byl, myslím velice oblíbený a chytrý, protože ve Vojenském historickém ústavu mi říkali, že vojenskou terminologii, kterou vymyslel (napsal i knihy o vojenství), tak se používá dodnes. No a potom je taková krásná kapitola jeho života, kdy učil děti Ferdinanda d'Este. Kluci, oba dva princátka, se chtěli učit česky.“

Ferdinand Antonín Čenský (29. května 1829 Čechtice – 30. ledna 1887 Praha) byl nedobrovolně český vojín, později důstojník v rakouské armádě, překladatel němčiny, italštiny, polštiny, spisovatel a novinář. Působil také jako profesor českého jazyka a literatury na Tereziánské vojenské akademii ve Vídeňském Novém Městě (Wiener Neustadt). Osm let vyučoval i mladého Ferdinanda D'Este a jeho bratra.

V okresním archivu se zachovala také korespondence Ferdinanda Čenského. „Takový úžasně milý deníček, který si psal od první třídy a zakresloval si i půdorys stavení v Čechticích, kde žil,“ přibližuje historička další dokumenty.

Ferdinand Čenský měl mnoho povolání a za svůj nedlouhý život jako by prožil osudy několika lidí. Byl učitel, novinář, politik, spisovatel, voják i profesor. Zemřel ve věku 58 let a je pochovaný v Praze. „No bohužel tolik bitev vlastně přežil a zemřel potom tak smutně, v mladém věku, po nezdařené operaci. V rodných Čechticích ale pochovaný není, odpočívá na Olšanech,“ uzavírá Vlasta Kubalová příběh neobyčejného muže.

Instalace pamětní desky Ferdinanda Čenského

Ferdinanda Čenského má v Čechticích připomínat i stálá expozice a v plánu je také naučná stezka z Čechtic do Načeradce, kde se narodil jeho tatínek. Zatím zde má alespoň pamětní desku.

Ferdinand Čenský podrobně ve svém deníčku popisoval nejen Čechtice, ale také i jarmarky. Kde měli své stánky třeba dřevěnkáři nebo řešetáři, to si můžete poslechnout v reportáži Věry Hájkové.

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio