Celá filmová sezóna na vlastním sedadle. Přehlídka Tady Vary se vrací v novém kabátě

9. říjen 2023

V covidovém roce 2020 suplovala filmová přehlídka Tady Vary festival, teď se vrací na scénu v novém – a u nás dosud nevídaném – hávu. Diváci si mohou výhodně předplatit deset projekcí, a v průběhu sezóny absolvovat deset unikátních večerů. Každá projekce bude zahájena červeným kobercem, následovat bude speciální úvod, a po promítání se budou diváci moct zapojit do debaty s věhlasnými a uznávanými tvůrci.

Aktuální ročník projektu je rozvržen na období od října 2023 do června 2024. Film bude uveden vždy v jeden čas ve všech třiačtyřiceti zúčastněných kinech po republice. Velkým kladem akce je právě její celostátnost. „Díky projektu Tady Vary 2020 jsme se setkávali s moha kinaři po celé zemi. Právě oni jsou totiž mimořádnými tahouny dobrého dění v jednotlivých městech. Nejde přitom už jen o filmové projekce, ale i o divadelní představení nebo autorská čtení,“ říká výkonný ředitel karlovarského filmového festivalu Kryštof Mucha s tím, že díky silným partnerům mohli pořadatelé akce vytvořit dobré podmínky i pro zmíněné kinaře. A samozřejmě taky pro diváky – pořízení celého balíčku vyjde podstatně levněji, než nakupování jednotlivých vstupenek. „Chceme tak povzbudit jednak provozovatele kin v jejich úsilí, jednak diváky, aby chodili filmy sdílet společně před velké plátno,“ dodává Mucha. Bonusem pro zájemce je, že si může ve svém kině blokovat na celou sezónu své oblíbené sedadlo.

Silné divácké filmy v širokých souvislostech

Na výběru jednotlivých titulů se podílí programové oddělení Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary s kinaři a distributory. „Cílem je předvést deset výjimečných titulů daného roku. Nejde úplně o dramaturgii, na kterou jsou zvyklí návštěvníci našeho festivalu; saháme i po více diváckých titulech, vždycky ale jde o silné snímky. Příklad: dychtivě očekávaný Napoleon režiséra Ridleyho Scotta. Napínavé na jeho uvedení v rámci programu je, že bude zařazen do širšího kontextu současné kinematografie i Scottovy tvorby, a po závěrečných titulcích bude následovat živá beseda s renomovaným režisérem. Určitě bude zajímavá a v mnoha ohledech přínosná. Projekce se tak, jak věříme, stane mimořádnou událostí. To se ale týká všech deseti vybraných filmů,“ láká Kryštof Mucha na „předplatitelský“ ročník projektu Tady Vary 2023/24.

Spustit audio

Související