Čelisti: Funerální ponor do černých hlubin chladné smrti. Konečně

12. duben 2019

Adaptace Kingova Řbitova zviřátek, pohřbívání soudnosti moderátorů Čelistí, staří kovbojové Woody Harrelson a Kevin Costner, Jan Ruml. Zdechliny, mrtvoly a smrt. I takové mohou být Čelisti.

Aleš hned na úvod pořadu politoval tentokrát spíše nezajímavé nekrology. „Nějací boxeři a hodně lidí, které nikdo z nás nezná,“ uvedl Aleš Čelisti. Od nudných smrtí reálného světa se tedy spolu s Vítkem a Tondou rozhodli přejít k zajímavým smrtím zvířátek pohřbených na Řbitově zviřátek Stephena Kinga. „To H tam není, protože cedulku na hřbitově zvířátek psaly děti, které nevědí, že hřbitov se píše s H,“ vysvětluje Vítek tuto záhadu chybějícího H Alešovi. Vítek považuje Řbitov zviřátek Stephena Kinga za jednu z jeho nejlepších knih a má ji také nejvíce rád. Tondovi se zase líbí To. „King prý nedávno slyšel Řbitov zviřátek jako audioknihu a prý ho překvapilo, jak moc je to temný,“ říká Tonda. „Kdo to namlouval, Eben?“ ptal se zvídavý Aleš. V podání Milana Lasicy, Cintorin zvierat, by to prý podle něj také bylo hezké.

Z filmu Řbitov zviřátek

„Je to jedna z mála Kingových knih, která končí skutečně špatně. Tématem knihy je prostě smrt, od začátku to má super tragický tón. Je to obrovský funerální ponor do černých hlubin chladné smrti. Frankensteinovský motiv návratu k životu, hlavní hrdina sice dokáže oživit své mrtvé příbuzné, vracejí se však jako zrůdy,“ ševelí s posvátnou hrůzou Tonda. Jak se však povedl film režisérů Kevina Kölsche a Dennise Widmyera? „Mám tuhle knihu opravdu rád, takže jsem na adaptace poměrně přísný. Stejně jako s adaptací díla To mám pocit, že dokud nečtete tu knihu, je to docela hezký pokoukání. Když ale víte, o čem ten příběh je, tak vidíte, jak moc to kulhá na obě nohy. Ze začátku se film opravdu drží předlohy, je tam úplně výborný a strašidelný John Lithgow, který spolu s Jaté Laurence skutečně drží a táhne celý film. V nepravý moment však ten film uhne od předlohy, což jim sice King posvětil. On totiž nebyl spokojený se svým vlastním koncem. Stejně tak v adaptaci To není hromadný sex dětských hrdinů, který se děje v knize,“ říká Tonda. Konec filmu podle něj nicméně zabíjí ideu celého příběhu. „Ještě více se tam ukazuje, jak se tvůrci snaží film překlopit do nějakého teenage popcornového hororu,“ lituje Toník. Kluci doporučují podívat se například na Mlhu, což je podle nich jedna z nejlepších adaptací Kingových knih.

Od temné náruči smrti se moderátoři rozhodli přejít k příběhu texaských rangerů, kteří dopadli Bonnie a Clyda. Snímek The Highwaymen z dílny Netflixu je příběhem dvou tvrdých, nikým nechtěných stárnoucích rangerů, kteří přicházejí do světa FBI a tajných služeb a odposlechů. „Jedním z nich je směšný Kevin Costner, druhým je Woody Harrelson, který vypadá jak po mozkové mrtvici. Jeho herectví se dvěma bramborama v hubě, s příšerným texaským akcentem je za hranou sebeparodie. Jsme na půdě bijáku, který pracuje se starou dobrou machovskou, sentimentální, ale tvrdou notou. Navíc to čeká 2 a čtvrt hodiny. Je to příběh dvou chlapů, kteří se plouží ve starým fordu po Státech, jsou neschopný a vyprávěj si, jaký byli kaňouři. Oni jsou nositelé spravedlnosti, ale zároveň trochu vrazi. Ve výsledku prostě koukáte 2 a čtvrt hodiny na dvojici remcajících starých dědků, kteří z nějakého důvodu jezdí po Americe,“ říká Vítek.

Kdo z Game of Thrones vypadá jako Jan Ruml a jak dopadl animák Mirai si poslechněte v Čelistech!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.