Čelisti nechávají svět světem: Modrooký Woňka versus tři vánoční čokobaroni

22. prosinec 2023

Sváteční filmově-kritický gourmet klub páně Stejskala svedl dohromady milovníky zpěvu, čokolády, apokalypsy, piva a smradlavých pomazánek pochybné konzistence a výrazné vůně. Vyplatí se vyrazit do kina na veselé kuplety Willyho Wonky, nebo spíš sedět doma a porcovat kýtu mečem Modrookého samuraje?

Budete se divit, ale odpověď tentokrát není vůbec jednoznačná. Vlastně doporučujeme kompromis – zkombinovat kýtu s muzikálem. Podobně jako Tomáš dovedně zkombinoval sirovodík vajíčkové pomazánky a pronikavé aroma pivního sýra ve svém svátečním gurmánském speciálu. Muzikál Wonka na motivy osudů slavné postavy Roalda „Nevim“ Dahla se vydařil nad očekávání a po všech provarech od Disneyho je tenhle výstřední muzikál opravdu suverénní a zábavný. Podíl na tom nese duchovní otec medvídka Paddingtona Paul King, který zachoval lehce zvrhlý podtón Dahlovy imaginace a vytvořil svébytný příspěvek do jeho čoko-kánonu.

A Modrooký samuraj? Inu, jak říká Aleš: trochu Japonska, trochu pop-artu, trochu Pollocka. Seriál Netflixu zručně spojuje erotiku, umění a estetizované násilí, z nějž by se Kill Bill Quentin T. mohl hodně přiučit. V animovaném seriálu, který právě porcuje hitparády Netflixu, se potkává manga tradice se západním přístupem v tom nejlepším slova smyslu. Výsledek si směle říká o čelní místa v nevyhlášené anketě Čelistí o seriál roku.

A aby chvály Netflixu nebylo málo, vzplála ještě vášnivá debata o aktuálním dystopickém thrilleru Nech svět světem. Názory se lehce různí, zkušení preppeři Aleš s Vítem se kloní ke stanovisku, že tenhle pomalý, tonálně jedinečný kousek patří do poličky každého proti-apokalyptického krytu podobně jako kompletní DVD kolekce Přátel. O kus (výjimečně) střízlivější Tomák lehce vytýká klišovitost a doslovnou kritiku kapitalismu. Přesila dva ku jedné ale značí jediné: tuhle svíravou a nejasnou zprávu o konci světa si dejte ke štědrovečerní tabuli. Dobře už bylo.

Umí Timothée Chalamet lépe zpívat, nebo Tomáš míchat pomazánky?  Proč Vít dává čtyři hvězdy Třem mušketýrům? Je Alešovi k něčemu nechat svět světem? Co nás naučil Modrooký samuraj o umění udonu? Je Létání pro začátečníky komedií pro pokročilé? Čelisti, váš boarding pass do lepší reality! 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka