Centrem Budějovic běhal divočák. Zdemoloval obchod a zranil ženu na ulici

26. listopad 2018 10:10

Poklidnou předvánoční atmosféru v Českých Budějovicích narušila sobotní návštěva divočáka. Ten se krátce před polednem vydal přes park Stromovka až k Rabenštejnské věži v centru města.

Divoké prase zdemolovalo prodejnu v přízemí Rabenštejnské věže a v Panské ulici srazilo k zemi cizinku, která si z kolize odnesla lehké zranění v obličeji.

Škody po divočákovi pak musela likvidovat prodavačka Pavla Manová. „Porazil nám tady několik stojanů se zbožím, takže škody napáchal poměrně dost,“ popisovala. Na místě bylo k vidění rozbité zrcadlo i krev na zdi.

Divočák dokonce proběhl sklem. „Než se mu stihly otevřít dveře, tak proskočil sklem. Byl vyplašený, proběhl celý obchod, od vchodových dveří až úplně dozadu. Pak se otočil a běžel zase zpátky, tady udělal otočku kolem stolu a potom našel svojí díru, kterou sem přišel, a zase odešel,“ doplnila prodavačka Květa Krutinová.

Praseti se zalíbila i postel, kde jsou polštářky například pro klidný spánek, proti chrápání nebo pro dobrou pohodu. Prodavačky před nečekanou návštěvou utekly do patra. „V šoku jsem ještě teď,“ řekla Pavla Manová. „Já už ani to zlaté prasátko vidět nemusím,“ dodala Květa Krutinová.

Prase se z obchůdku vydalo Panskou ulicí směrem k řece a udělalo si další zastávku na Piaristickém náměstí. Pracují tu totiž dělníci a právě u nich našel divočák vhodný úkryt. „To prase proběhlo přes náměstí pod boudu a tam se chovalo. Když jsme vyšli ven, tak zrovna běželo přes náměstí,“ líčil dělník Todor Peťko.

Divočák se málem dostal až na náměstí Přemysla Otakara II., kde právě začaly vánoční trhy. Díky městským strážníkům se ho ale podařilo zahnat k řece Malši k pivovaru Samson. Tam divoké prase přeplavalo řeku a běželo dál do polí. Policie už ho potom nechala svému osudu.

Spustit audio

Související