Ceny diamantů letí vzhůru. V Sierra Leone se bude obří kámen, který objevil pastor

V Sierra Leone se bude dražit jeden z největších diamantů na světě. Kámen vážící 709 karátů našel na severovýchodě země místní farář. Podle analytiků je drahokam třináctým největším neobroušeným diamantem. Jeho cena se může vyšplhat na miliony dolarů. Kámen je prozatím v centrální bance v hlavním městě Freetownu.

Velký drahokam našel africký pastor Emmanuel Momoh, jeden z tisíců pracovníků v dole Kono na východě země. Kámen úřady předaly prezidentovi Koromovi, který ocenil, že diamant nebyl propašovaný ze země.

Ceny diamantů dlouhodobě rostou, zvyšuje se také poptávka po investičních špercích se vzácnými barevnými diamanty. Například v Hongkongu se už v úterý vydražil další diamant s názvem Pink Star (Růžová hvězda).

Drahokam koupila místní šperkařská společnost za rekordní sumu, a to v přepočtu za téměř dvě miliardy korun. Aukční síň nabízela kámen už před čtyřmi lety, tehdy kupec za růžový diamant přihodil půl druhé miliardy korun, které pak nebyl schopný zaplatit.

Proč mají barvu růžovou?

Ještě před úterní dražbou byl nejdražším vydraženým drahokamem na světě Modrý diamant, který byl prodán loni za téměř jeden a půl miliardy korun. „Pink Star ho předstihl o poměrně velkou částku hlavně proto, že jde o největší růžový diamant kategorie fancy vivid,“ vysvětluje redaktor Dalibor Zíta.


Ceny růžových diamantů vzrostly za posledních osm let o 180 procent a jsou na historických maximech. Žluté diamanty zhodnotily o 90 procent a modré o 70 procent.

A jak takový diamant vzniká? Běžně v přírodě se nacházejí diamanty hlavě bílé nebo s jemným odstínem žluté nebo hnědé, to je způsobené příměsí dusíku a stopovým množstvím boru. „Právě růžový diamant patří do skupiny, kde tyto látky absolutně schází, takže se jedná o skupenství čistého uhlíku,“ vysvětlil Ivo Weber, ředitel výroby ve firmě ALO diamonds.

Růžový diamant se pak vyznačuje tím, že má chybu v atomové vazbě, která způsobila růžovou barvu kamene. To je mezi diamanty velká výjimka, a tím pádem se jedná o raritní kámen, kterých je na světě velmi malé množství.

autoři: Dalibor Zíta , tof
Spustit audio