Černým skládkám v Přerově by měly zamezit nové fotopasti. Nakoupily je technické služby

9. duben 2024 12:24

Trpělivost došla pracovníkům Technických služeb města Přerova s lidmi, kteří na území města opakovaně zakládají černé skládky. Přibývá jich zvlášť teď na jaře v okolí zahrádkářských kolonií na okraji města. Do nejrizikovějších oblastí se proto rozhodli instalovat fotopasti a mají už i první hříšníky. Lidem za nepovolené skládkování hrozí pokuta až 50 tisíc korun.

„Popelnice na komunální odpad jsou prázdné a veškerý nepořádek je naházený vedle popelnic na hromadě,“ nechápavě popisuje u jednoho z kontejnerových stání u zahrádkářské kolonie v přerovské místní části Lověšice Vladimír Klech, který je vedoucí oddělení svazu odpadu přerovských technických služeb.

Černá skládka u zahrádkářské kolonie v přerovské místní části Lověšice

„Jsou tu poklice z vozidel, nádoby od malířských barev a všechno to, co zahrádkářům na zahradě zavazí. Prostě všehochuť. V této oblasti je to celoroční záležitost. Na to, že to tady vyvážíme na týdenní bázi, tak minimálně čtyřikrát za rok tady probíhá úklid těch velkých černých skládek za pomocí nakladačů, techniky, svozových aut. Je to vždycky celodenní akce tří oddělení z technických služeb,“ říká Klech, který dodává, že náklady na každý takový úklid se pohybují v řádech desetitisíců korun.

Kritické místo je jedním z těch, které se zástupci technických služeb rozhodli monitorovat fotopastmi. Na první pohled nejsou vůbec vidět. „Jsou umístěné v korunách stromů s on-line přenosem přímo do databáze naší společnosti. Takže i když se kamera ztratí, víme, kdo ji ukradl,“ dodává Klech.

Fotopasti už odhalily několik původců odpadu

Fotopasti reagují na pohyb, mají noční vidění a fungují nepřetržitě. „Záběry se vyhodnocují průběžně a už se nám podařilo odhalit několik původců odpadu, který je uložen mimo nádoby. Většinou díky tomu, že tam přijeli autem, které má samozřejmě svoji poznávací značku, nebo například logo firmy,“ vyjmenovává přednosti fotopastí Tomáš Lolek, ředitel přerovských technických služeb.

Za nákup fotopastí technické služby zaplatily 32 tisíc korun, Pokud se osvědčí, plánuje Tomáš Lolek nákup dalších.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio