Češi chtějí „tisknout“ domy. Prvoka představí v létě

24. duben 2020

Celoročně obyvatelný dům vznikne na Vltavě u Železničního mostu pomocí aditivní výroby, budou v něm převládat elipsovité tvary. Tvůrčí tým už má zkušenosti s tiskem městského mobiliáře pro České Budějovice.

Dům Prvok vytištěný pomocí 3D tisku na bázi betonu vznikne pomocí takzvané aditivní výroby. Objeví se na pražské náplavce nedaleko Železničního mostu.

Tým sochaře a výtvarníka Michala Trpáka už s touto technologií má zkušenosti a upozornil na sebe betonovým mobiliářem pro České Budějovice. Výroba domů z „3D tiskáren“ by mohla zlevnit a údajně také zpřístupnit bydlení.

Obývací pokoj vizualizace domu Prvok

„V našem malém obytném domě by dokázala žít dvoučlenná rodina,“ říká sochař a výtvarník Trpák. „Dům má půdorys fazole a okna, která jsou eliptického organického tvaru. Jedním velkým oknem se do objektu vstupuje.“ Stavební experiment podpořila Stavební spořitelna České spořitelny.

Stavba bude umístěna na vodě na pontonu mimo jiné kvůli tomu, že stavební předpisy tento způsob výroby zatím neznají. Problémem aditivní výroby dosud jsou pravé a ostré úhly. V zásadě nepřekonanou výzvou v podobných projektech zůstává také střecha.

„Ostré úhly nás netrápí, dům totiž žádné nemá. A také už máme návrh, jak dům tisknout včetně střechy. U této první stavby bude nicméně montovaná,“ popisuje Trpák.

Aditivní technologie mají být úsporné

Dům se střechou pokrytou rostlinami deklaruje nízkou spotřebu energií, to je možné díky dobrým tepelně izolačním vlastnostem stěn.

„Dům tiskneme dvouplášťově a uprostřed stěn vzniká dutina od 5 do 30 cm. A právě do ní můžeme dávat izolaci.“

Pohled do ložnice ve vizualizaci domu Prvok

Při výrobě tištěných domů hraje klíčovou roli suchá směs, kterou stavební robot míchá s vodou. Většina významných hráčů na trhu se vývojem takové směsi zabývá. V tomto případě byl použit materiál od Master Builders Solutions, který je obohacen o nano-polypropylenová vlákna, plastifikátory a urychlovač tuhnutí.

Tento typ tištěného betonu je už po 24 hodinách pevný jako základy klasického rodinného domu. Za 28 dní dojde k jeho celkovému vytvrdnutí a splňuje normy pevnosti pro mosty. Životnost takových staveb se odhaduje na minimálně 100 let

Po konci životního cyklu stavby bude možné materiál rozdrtit a použít ho k stavbě jiného domu. „Víme, že technicky to možné je, už jsme takový postup jednou testovali. A do budoucna počítáme s vývojem dalších materiálů pro 3D tisk, který by spotřebu cementu ještě snížil,“ upřesňuje plány Trpák.

Vizualizace koupelny v domu Prvok

Ve stavebnictví obecně má použitý cement výrazný vliv na uhlíkovou stopu. Nízké emise CO2 se proto u nových projektů v tomto oboru zdůrazňují.

Díky aditivní výrobě domů podle dat analytiků Stavební spořitelny České spořitelny klesnou náklady na 30 000 Kč za metr čtvereční. Sériová výroba údajně sníží cenu staveb až na polovinu oproti běžnému stavění. Měly by také vznikat 7 krát rychleji. Podrobnější data ke svým výpočtům ale vývojáři prvního českého domu z „3D tiskárny“ nezveřejnili.

autoři: Petr Kološ , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.