Češi jsou na sebe navzájem mimořádně přísní, říká sociolog Martin Buchtík

8. únor 2024

Jaké příběhy si o sobě jako Češi říkáme? Tuhle otázku si klade sociolog Martin Buchtík ve své nové knize Různá vyprávění o jedné společnosti. Shrnuje v ní výsledky několika výzkumů veřejného mínění z posledních let a tvrdí, že jako společnost vnímáme stav země možná černěji, než jaký doopravdy je. A taky, že se na sebe koukáme dost přísnýma očima.

„Příběhů denně slyšíme desítky. Vyprávíme si příběhy o aktuálních tématech, o kterých se jako společnost přeme, ale taky tu máme velké ustavující příběhy, třeba o tom, co je to spravedlnost,“ popisuje sociolog z Ústavu empirických výzkumů, co slovo příběh nebo vyprávění v jeho profesi znamená.

Co podle něj v příbězích o české společnosti nejvíc chybí? „V Česku nám z debat o nejrůznějších věcech strašně často vypadávají socioekonomické faktory. Mluvíme o sobě jako o hodně rovnostářské společnosti, přitom tu ale různí lidé žijí opravdu různé životy,“ popisuje. „Máme tendenci strašně často hodnotit, kdo si co zaslouží a nezaslouží. Upíráme často celým skupinám nárok na pomoc nebo sociální podporu. Přitom ale zapomínáme, že asi nejdůležitější lidskou potřebou je pocit důstojnosti a uznání. Neustálými debatami o zásluhovosti se o něj ale vzájemně připravujeme.“

Co mají Češi na mysli, když tvrdí, že bychom měli být druhé Švýcarsko? Poslechněte si celou epizodu Vlny.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.