Česká filharmonie: Projekt Čajkovskij (Serenáda pro smyčce, Francesca da Rimini, Romeo a Julie)

24. září 2019

Třetí část hodnocení kompletu 7CD s nahrávkami České filharmonie v čele se Semjonem Byčkovem. Poslechněte si recenzi Petra Vebera.

(…) Semjon Byčkov hovořívá o tom, jak jsou Čajkovského kompozice charakterem romantické, avšak stavbou klasické. Souvislost s tím, že se na České filharmonii jejímu šéfdirigentu líbí, že stojí na pomezí kultur, mezi Západem a Východem, je zřejmá. Její zvuk mu i proto na Čajkovského přišel nejvhodnější. A je to i klíč k pochopení toho, kam směřuje Byčkovova interpretace Čajkovského, která tak v naší době může být pokládána za vzorovou, protože je znalecká, ale přitom ne přehnaně národní. (…) Charakteristickým rysem kompletu sedmi CD s Čajkovského symfonickou hudbou je, jak vznikal. Nejde o živé snímky z koncertů, jak je dnes časté. Naopak: jednotlivé skladby Byčkov s filharmoniky důkladně zkoušel, koncertně uvedl, hrál případně ještě i v jiných sálech než v Rudolfinu… nechal odležet a teprve po čase se k nim vrátil, aby je oživil, dozkoušel a pak studiově natočil. (…) Všechno bylo už natočeno – a ne jednou, lidé hudbu stahují a nekupují klasické nosiče… Slyšíme, že nejsou peníze… Těch stesků a faktů je hodně. A přesto se nová CD natáčejí a vydávají. Přinejmenším tehdy, když je pádný důvod. A tady pro firmu Decca důvod byl. Ruské orchestry hrají své romantiky určitě vášnivěji, zde jme svědky melodicky, dynamicky i výrazově bohatě odstiňované interpretace, přesné, nesentimentální. Projevu, který nepřehání emoce, ale ani je nezamlčuje. A to je i přístup, který slyšíme například ze symfonické básně Francesca da Rimini. (…)

Nahrávka vyšla u labelu Decca.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.