Česká pošta zavřela stovky poboček, v centru Ostravy ale otevřela novou

1. červenec 2023 10:10

Zatímco stovky pošt po celé republice v pátek otevřely naposledy, v Ostravě Česká pošta jednu pobočku otevřela poprvé. Nová pošta v nákupním centru Forum Nová Karolina v centru města jednak nahradí před dvěma lety zavřenou pobočku v nedalekém paláci Elektra, jednak s ní Česká pošta také počítala při plánování současných kapacit v krajském městě. Novinářům to řekla ředitelka divize státní poštovní služby České pošty Martina Ivanová.

Pošta od 1. července kvůli úsporám snižuje v Česku počet poboček o 300 na 2900 a nejvíce poboček se ruší právě v Moravskoslezském kraji. Vadí to řadě starostů či primátorů.

Ivanová řekla, že otevírání nové pobočky ve chvíli, kdy se jich stovky zavírají, se může zdát nelogické, ale smysl určitě má. „Museli jsme to vzít komplexně z pohledu dostupnosti a legislativních podmínek. Máme spočítané kapacity a návštěvnosti, známe, kolik klientů a operací se nám kde pohybuje,“ řekla ředitelka.

Otevření nové pobočky podle ní hodně uleví poště v Poštovní ulici, která po uzavření pobočky v Elektře musela zvládat zvýšený nápor klientů. „Jsme rádi, že se nám to podařilo otevřít v návaznosti na to, že jsme uzavírali některé pobočky, aby kapacity opravdu byly dostatečné. Když jsme definovali novou pobočkovou síť při uzavírání poboček, tak jsme věděli, že tuto pobočku budeme otevírat a počítali jsme s ní kapacitně,“ řekla Ivanová.

Starosta centrálního městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Petr Veselka (ANO) řekl, že nové pobočce dává obrovskou perspektivu. Uvedl, že v okolí jsou velké instituce jako krajský úřad, magistrát i obvodní radnice, které všechny budou právě tuto pobočku využívat.

„I naši úředníci jsou rádi, že se otevírá tato pošta v naší docházkové vzdálenosti. Je to pošta významem pro celou Ostravu. Je velká, vzdušná, je kde parkovat, lidé si tady můžou nakoupit, vyřídit si v centru cokoli,“ řekl Veselka.

Klientům budou v nové pobočce sloužit čtyři přepážky, které jsou uspořádané jinak a nemají bariéry jako přepážky na klasických poštách. „Má spoustu moderních prvků - nový vyvolávací systém, zrychlenou obsluhu klientů, objednání na pobočku, bezbariérový přístup,“ řekla Ivanová. Novým prvkem je i možnost vyzvedávání balíků po zadání kódu.

V nové pobočce pracuje osm lidí v dvousměnném provozu. Pošta bude otevřena v pracovních dnech od 08:00 do 19:00 a v sobotu od 08:00 do 13:00.

autor: mik | zdroj: ČTK
Spustit audio