Česká Skalice chce pronajmout Autokemp Rozkoš. Už ho tak nebude provozovat městská firma

17. září 2019 10:21

Autokemp Rozkoš u České Skalice by měl převzít soukromý provozovatel. Toho město vybere při výběrovém řízení. Radnice si od takového kroku slibuje modernizaci zastaralého areálu a vylepšení podmínek pro klienty, podle některých opozičních zastupitelů jde ale o nekoncepční a nedostatečně připravené řešení. 

„Je potřeba strategický partner, protože město nemá prostředky na to, aby nějakých 50 či 60 milionů investovalo do revitalizace kempu," říká předseda dozorčí rady městem zřízené společnosti Autokemp Rozkoš Jiří Zvára.

Čtěte také

Podle něj je změna provozovatele nutná.
„Třicet let se v tom kempu neudělalo nic. Běžte se tam podívat, dýchá z toho nostalgie a retro. Někdy okolo roku 1974 se to postavilo a jen se to udržuje."

Nedostatky připouští i starostka města Zuzana Jungwirthová ze sdružení Pro město. Podle ní jsou peníze soukromého investora potřeba aktuálně například do obnovy běžného vybavení, plynového vedení, nebo kanalizace.
„Mohl by účelněji využít tuto lukrativní plochu."

Situaci s případným pronájmem ale komplikuje fakt, že část pozemků autokempu vlastní Povodí Labe. S ním chce radnice dojednat dlouhodobou nájemní smlouvu, nejlépe na 30 nebo 35 let.
„Celková plocha autokempu Rozkoš je 27 hektarů. Z čehož město vlastní 12 hektarů a Povodí Labe 15 hektarů."

Jaro v autokempu u vodní nádrže Rozkoš

Smlouvu na pronájem pozemků městská firma aktuálně podepisuje s Povodím Labe na pět let. To je podle starostky Jungwirthové z pohledu soukromého nájemce problematické.
„Samozřejmě při větších investicích by potencionální nový nájemce chtěl mít jakousi jistotu, že na těchto pozemcích může realizovat záměr provozování kempu."

Další otázkou je také co bude s rozestavěným biotopovým koupalištěm v areálu autokempu. Práce na něm už víc než rok stojí, proinvestováno je deset milionů korun a na dostavbu by bylo potřeba ještě odhadem dalších dvacet milionů.

Čtěte také

„Vidím jako velmi složité to, že se aktuálně bude hledat nájemce kempu, kde je rozestavěná stavba," říká bývalý starosta a aktuálně nezávislý zastupitel České Skalice Martin Staněk.

Ten jako jeden ze čtyř zastupitelů s pronájmem soukromému subjektu při hlasování nesouhlasil.
„Je tam spousta otázek. Já jsem jako zastupitel nedostal v dokumentech a podkladech nic, co by mne přesvědčilo o tom, že byla zvážena ekonomika, všechny zákonné normy, zkrátka všechny věci s tím spojené."

Autokemp Rozkoš - celoroční ubytování v kempu blízkém přírodě.

Většina zastupitelů ale návrh podpořila, nového soukromého nájemce autokempu Rozkoš chce radnice najít nejpozději do konce příštího roku.

Spustit audio

Související