České aerolinie slaví 100 let od založení. Patří k nejstarším fungujícím aerolinkám světa

6. říjen 2023

Píše se datum 6. října roku 1923 a tehdejší vláda zakládá Československé státní aerolinie. Domovské letiště vzniká v Praze Kbelích. Právě odtud se také o pár dní později uskuteční první let z Prahy do Bratislavy.

Šéfpilotem prvního letu byl Karel Brabenec, jediným cestujícím se stal redaktor Lidových novin Václav König a letěli s upraveným vojenským strojem Aero A-14.

V dubnu 1937 se základna ČSA ve Kbelích přesouvá na nově otevřené Ruzyňské mezinárodní letiště. Druhá světová válka ale civilní dopravu ČSA pozastavila a její flotilu zabavuje německá společnost Lufthansa.

Obnovu ČSA po válce následovalo znárodnění v roce 1949. V 50. letech se pak společnost stala druhou, která po sovětském Aeroflotu zavedla proudový Tupolev Tu‑104 do pravidelné letecké dopravy. A postupně přidávala mezikontinentální lety. V roce 1968 je ale provoz opět přerušen, tentokrát invazí vojsk Varšavské smlouvy.

V 90. letech už nahrazují sovětská letadla západní stroje. V důsledku rozdělení Československa pak dochází ke změně názvu na České aerolinie.

Poslechněte si reportáže létající redaktorky Sabiny Vosecké a díky dobovým nahrávkám se vydejte do historie ČSA.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka