Československo je jako druhý domov, říká někdejší student z Laosu

Co víte o Laosu? Možná to, že je to země v jihovýchodní Asii a že tam stále vládne komunistická strana. To v Laosu toho o Česku vědí rozhodně víc. V 70. a 80. letech totiž u nás studovala řada mladých Laosanů. Dohromady přes tisíc lidí.

Douang studoval v Praze zahraniční obchod. Hned po návratu ze studií se však vrhl zcela jiným směrem: na šoubyznys. Zpívá s kapelou, vystupuje v televizi a moderuje. Sám sebe označuje za herce.

„Pleteme si angličtinu s češtinou a ruštinou,“ říká Douang. Na vojně studoval ruštinu, angličtinu, francouzštinu a vietnamštinu. „Pak přišlo pět let studia v Československu,“ dodává.

„Už mi to moc nejde,“ soudí sebekriticky. „27 let jsem česky nemluvil, nemám už tu slovní zásobu. Pár slov se mi však přece jen vybaví.“

Stejný problém s jazykem má i paní Phimphone, která studovala v Praze zhruba ve stejné době jako Douang. Jednotlivá slova uvízla v paměti, dát dohromady českou větu však už moc nejde. A to dokonce paní Phimphone vystudovala světovou a českou literaturu.

Laos, země v jihovýchodní Asii

Na Československo stále vzpomínají

Česky sice už příliš neumí, zemi, kde získala vzdělání, však zůstala věrná. „V roce 1988 jsem se vrátila do Laosu. Pracovala jsem na ministerstvu školství, pak na československé ambasádě v Laosu. V roce 1993 se země rozdělila a ambasáda se zavřela, a tak jsem se vrhla na vlastní byznys,“ říká paní Phimphone.

Dnes má konzultační firmu, soukromou školku, školu a střední školu, které dnes navštěvuje na 1800 žáků, hotel i realitní společnost. Brzy se stane honorární konzulkou České republiky v Laosu.

To Douang zůstává věrný hlavně své hudbě. Každý den vystupuje v mezinárodním hotelu na břehu řeky Mekong a do svého repertoáru zařadil novou píseň – Okno mé lásky. „Nejraději mám Petra Jandu a Olympic. Ty fakt miluju,“ přiznává Douang.

Douang si oblíbil píseň Okno mé lásky

Politická situace se změnila

Ani on ani paní Phimphone už Česko znovu nikdy nenavštívili. Krátce po jejich návratu domů to vlastně ani příliš nešlo. Po listopadu 1989 se Česko vydalo zcela jiným politickým směrem než Laos, kde jsou dodnes u moci komunisté jako jediná politická strana. O tom se však bývalí studenti příliš bavit nechtějí.

„Situace se změnila, ale lidé zůstávají stejní,“ říká Douang a raději se vrací ve vzpomínkách na svá dávná studia v Československu. „Prožil jsem tam pět let, ale mám pocit, že to bylo 50 let. Je to jako můj druhý domov,“ uzavírá.


Zvětšit mapu: na Československo vzpomínají někdejší studenti z Laosu v dobrém

autor: jma
Spustit audio