Český hrdina sloužil v Rudíkově na statku a byl členem místního Orla

27. červen 2023

Patří mezi hrdiny českého národa! Lidé na Třebíčsku si o víkendu připomněli 110 let od narození Jana Kubiše – jednoho ze strůjců atentátu na Reinharda Heydricha. 

Přestože byl Kubiš rodák z Dolních Vilémovic, měl blízký vztah i k Rudíkovu na opačné straně okresu. Poslechněte si dnešní příběh z Vysočiny a dozvíte se o jeho životě dosud méně známé skutečnosti.

Do Rudíkova přišel Jan Kubiš jako čeledín na počátku roku 1934. Nastoupil do služby k místnímu sedlákovi Jašovi. „Kubiš pocházel z velice chudé prosté rodiny, jeho máma zemřela, když šel do první třídy, měl několik sourozenců a většinou z těchto prostých rodin odcházeli muži i dívky sloužit k sedlákům,“ vysvětluje znalkyně regionální historie a rudíkovská zastupitelka Vlasta Cahová.

Byl dokonce členem místního Orla. „Tělovýchovná jednota Orel nebo i Sokol měly nádherné motto, citát, což znělo: V duši víru, v paži sílu a v srdci vlast! “

Pracoval na polích i v lese a bydlel přímo na statku. Ten dům v obci pořád ještě stojí. Najdeme ho v nejstarší části Rudíkova směrem na Hroznatín. Má původní fasádu, vrata i dřevěný vyřezávaný štít. „Nikdo tento dům do moderního stylu zatím nepřestavěl. Na člověka tu dýchne taková zvláštní atmosféra,“ říká Vlasta Cahová.

“Místo má svůj genius loci, když si člověk uvědomí, že ten mladý muž zde v roce 1934 denně chodíval pracovat na pole a denně jeho kroky v této uličce směřovaly do těchto původních starých vrat, je to zvláštní pocit.“

Odbojový čin v podobě atentátu na Reinharda Heydricha zasáhl celý svět. Ukázal, že Češi jsou hrdým národem, který je za svou svobodu připraven bojovat i umírat. Zároveň tím nejzásadnějším způsobem přispěl k oduznání Mnichovské dohody a zajistil tak poválečné Československé republice státní hranice, jaké mají její dva nastupující státy dodnes.

autor: Michal Malý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.