Český rozhlas Dvojka oslaví 100 let československého letectví speciálním seriálem

30. srpen 2018

Vzduch je naše moře, přesně tak se jmenuje nový seriál Českého rozhlasu Dvojka, kterým stanice oslaví nejen sto let české státnosti, ale i československého letectví.

Ve vysílání budou mít posluchači jedinečnou možnost seznámit se s historií létání od dob středověku až po rok 2018. Jak říká autorka pořadu Magda Šorelová:

„Čeká na vás nejen pověst o Vítu Fučíkovi zvaném Kudlička, který si po vzoru ptáků sestavil proutěná křídla s měchy plněnými bahenním plynem, aby mohl létat na jarmark do Písku, první letecké pokusy inženýra Jana Kašpara nebo Metoděje Vlacha, ale i dramatické příběhy pilotů první a druhé světové války. Budete svědky uprchnutí generála Františka Fajtla ze zajetí nebo útoku našich pilotů na německou válečnou loď Alsterufter.“

Seriál Vzduch je naše moře poslouchejte každé pondělí od 18:30 na Dvojce.

V seriálu nebude chybět ani balónové létání, účast Františka Běhounka při expedici na Severní pól, skvělé úspěchy československých akrobatů na mezinárodním poli nebo účast Čechoslováků ve vesmírném programu.

Letecká velmoc

Dalajlama se setkal s českým pilotem na cestě kolem světa

Dalajlama se setkal s Romanem Kramaříkem

Od 25. července 2018 je Roman Kramařík na cestě kolem světa jako náš úplně první sólový letec. Jeho Mise Okřídlený lev ke 100 letům republiky zaujala i dalajlamu. Poslechněte si dalajlamu ve videu, které bylo uvolněno až poté, co Roman Kramařík definitivně opustil čínský vzdušný prostor.

„Jsme si vědomi i toho, že se Československo zapsalo do světa letectví jako ultralightová velmoc a českoslovenští piloti se stali nedílnou součástí strážců vzdušného prostoru, proto i jim věnujeme nezanedbatelnou pozornost,” dodává Magdalena Šorelová.

Seriál Vzduch je naše moře vysílá Český rozhlas Dvojka od 3. září do 17. prosince, každé pondělí vždy od 18:30 hodin. Součástí pořadu bude i soutěž o hodnotné ceny. Každý týden posluchači budou moci hrát o novou stejnojmennou knihu o československém letectví Vzduch je naše moře a každý, kdo se do soutěže zapojí, bude mít možnost těsně před Vánoci získat letenky do Evropy, vyhlídkové lety, dron, modely letadel nebo knihy a předplatné časopisů o letectví a kosmonautice.

Spustit audio

Související