Český rozhlas testuje T-DAB a DMB

4. listopad 2005

Výroční zasedání World DAB Fora, které se snaží o rozvoj digitálního rozhlasového vysílání ve světě, se konalo 3. a 4. listopadu na Žofíně. Akce se stala hybným momentem k tomu, aby Český rozhlas, který zasedání spolupořádal, spustil experimentální vysílání v systémech T-DAB a DMB.

Experiment T-DAB, který technicky zajišťuje společnost Teleko potrvá až do konce listopadu. Posluchači, kteří vlastní digitální DAB rozhlasový přijímač, mohou poslouchat všechny celoplošné stanice veřejnoprávního rádia: Radiožurnál, Prahu a Vltavu, ale také digitální projekty Českého rozhlasu Rádio Česko, Leonardo D-dur. "Vysílání ze Strahovského vysílače, o výkonu 600W, kterým pokrýváme většinu středních Čech včetně Prahy," komentoval vysílání ředitel Teleka Tomáš Řapek. "Občas vysílání zasahuje i do severních a východních Čech," doplňuje. Ačkoli by podle Tomáše Řapka měla být Praha pokryta ze 70 procent, pro řádné vysílání by podle jeho slov mělo velké aglomerace pokrývat více vysílačů, popřípadě doplňkových gap-fillerů.

O řádném vysílání v systému T-DAB se zatím neuvažuje. Vedoucí digitalizace v Českém rozhlasu Pavel Balíček se však netají svým optimismem. "Právě konference World DAB by měla přispět k tomu, aby regulační orgány začaly o řádném vysílání T-DAB přemýšlet," říká Balíček. "Zástupci Rady pro rozhlasové a televizní vysílání i Českého telekomunikačního úřadu na konferenci také vystoupí a budou mít možnost vyslechnout projevy členů DAB Fora," doplňuje.

DMB

Po dobu zasedání Fora spustil Český rozhlas také experimentální vysílání videa v systému DMB. Ten je založený na T-DAB, takže lze k šíření obou standardů použít jednotnou síť. Jako testovací videosekvence posloužila smyčka z jedné z kamer v projektu ČRo Leonardo Odhalení. Kvůli náročnosti vysílání DMB muselo však Teleko přistoupit k redukci datových toků ostatních stanic ČRo v experimentálním vysílání. "Začínali jsme s bitraty od 120 do 260 kb/s pro D-dur," popisuje redukci kvality vysílání Tomáš Řapek. "Nyní vysílá Rádio Česko v kvalitě 96 kb/s, běžné hudební programy mají 128 kb/s a vysílání D-duru jsme omezili na 160kb/s," dodává.

Na prezentaci DAB Fóra si účastníci mohli prohlédnout také DMB přijímače od Firem Samsung, Perstel nebo LG.

autor: Tomáš Drahoňovský
Spustit audio