Cesta do pravěku nebo obřího vysavače. Nové vzdělávací centrum v Hlinsku baví děti i dospělé

28. říjen 2023

Planeta Hlinsko. Tak se jmenuje nové zábavně vzdělávací centrum v Hlinsku v Pardubickém kraji, které návštěvníky seznamuje se všemi sférami naší planety a je plné interaktivních expozic a modelů. Zavede vás nejen do prehistorie, ale také k zemskému jádru nebo do mrazivých mraků.

Planeta Hlinsko sídlí ve dvou posledních patrech někdejší administrativní budovy hlineckého podniku ETA. Expozice centra zaujímají plochu asi 900 metrů čtverečních. Jsou rozdělené do několika oblastí, které představují jednotlivé sféry naší planety.

Spodní patro je věnované litosféře, zemskému povrchu a vývoji naší planety. Hned při vstupu zaujme velký model zeměkoule, do kterého můžete vstoupit a sledovat tam speciální projekci. V expozici uvidíte také model sopky nebo zajímavé nerosty. Stěny sálu zdobí na první pohled jen černobílé obrazy prehistorické krajiny. Díky speciální aplikaci ale dostanou barvu a dokonce mohou ožít.

V návštěvnickém centru si totiž můžete půjčit tablet, a pokud ho namíříte na stěny, aplikace vám nabídne animace pravěkých tvorů. Jeden z ještěrů dokonce virtuálně probíhá přímo mezi návštěvníky. V expozici zemské kůry si také můžete zkusit účinky zemětřesení a poznat sílu jednotlivých stupňů Richterovy škály.

Díky digitální technice se před vámi v expozici objeví i malý pravěký ještěr

Kuličková dráha a koloběh vody

Každý návštěvník Planety Hlinsko dostane ke vstupence modrou kuličku. Ta přestavuje kapku vody. Budete ji potřebovat v expozici hydrosféry. Tam se dozvíte vše o koloběhu vody v přírodě. V jedné z místností se ocitnete v chladných mracích anebo v deštném pralese. Díky speciální kuličkové dráze z průhledných trubek budete sledovat, jak se voda dostává z vodojemu do domácností a jakým způsobem se pak vrací zpátky do přírody.

Do modelu planety můžete vstoupit a dostat se až k zemskému jádru díky speciální projekci

Dominantou expozice atmosféry je obří vysavač, mixér nebo kruhová místnost se speciální projekcí. Uvnitř jsou umístěné tři projektory a návštěvníci se tam dozvědí, jak se vytváří a projevuje tornádo. Všechny projekční smyčky jsou nejen vzdělávací, tedy s fakty a daty, ale zároveň i zábavné, aby si expozice užily hlavně děti.

Obří vysavač by se mohl zřejmě zapsat i do knihy rekordů. Především ale připomíná historii hlineckého výrobního podniku elektrospotřebičů ETA. Do vysavače je možné vstoupit. A dozvědět se, na jakém principu vlastně funguje. V expozici si také roztočíte velký model mixéru anebo na šlapadle vyrobíte potřebnou energii pro spotřebiče v domácnosti. Autoři expozice tu připravili i malou výstavu výrobků někdejšího podniku ETA.

Součástí expozice atmosféry je obří mixér, také jako připomínka někdejšího podniku ETA

Součástí vzdělávacího centra Planeta Hlinsko je také přednáškový sál a speciální laboratoř s řadou mikroskopů, určená pro školní třídy nebo objednané skupiny. Výhodou nového zábavně vzdělávacího centra Planeta Hlinsko je mimo jiné také to, že je otevřené sedm dní v týdnu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.