Cesta života na kopec Vejdoch nabízí deset životních zásad. Verše napsala téměř stoletá básnířka

15. duben 2024

Pokud byste se rádi vydali na výlet, který vám nabídne poučení, krásnou vyhlídku a nenáročnou procházku, pak můžeme vřele doporučit Cestu života na kopec Vejdoch na Vysočině. Stezka začíná na okraji obce Jámy, jen pár kilometrů od Žďáru nad Sázavou. Turistům nabízí verše k zamyšlení nad jejich životy.

Kopec Vejdoch každý pozná už z dálky. Je totiž holý, bez stromů. Na jeho vrcholu rostou dvě lípy. Mezi nimi stojí třímetrová pískovcová plastika kříže, který tvoří propletené lipové větve. Socha se jmenuje Strom života. „Ke sto letům republiky ji vytvořil sochař Petr Váňa spolu s kameníkem Hynkem Shejbalem,“ říká ředitel destinační společnosti Koruna Vysočiny David Štěpánek. Petra Váňu můžete znát coby autora repliky mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze.

Od okraje obce Jámy vede na vrchol Vejdochu Cesta života, což je stezka s deseti zastaveními. Už samotný počet zastavení napovídá, že nejde o křížovou cestu. „Jedná se o desatero pozitivních životních zásad,“ vysvětluje David Štěpánek.

Každé zastavení je tvořené velkým kamenem, na kterém je uměleckým kovářem Josefem Tulisem zpodobněné označení životní zásady. U každého kamene je také cedulka s QR kódem, který vede ke zvukové nahrávce verše. „Verše jsou ovlivněny životními prožitky paní Rudolfy Vrbecké z Nového Města na Moravě, která je sepsala v devadesáti sedmi letech,“ dodává.

Cesta života končí na vrcholu kopce Vejdoch

Už od poloviny kopce se otevírá nádherný výhled do okolí. „Třistašedesátistupňový výhled. Těch vesniček je tady pouhým okem vidět dvaadvacet,“ říká David Štěpánek, který doporučuje vzít si s sebou dalekohled, protože pak uvidíte vesniček ještě víc. V orientaci může pomoct mapka na vrcholu kopce.

Procházku na kopec Vejdoch můžete navíc spojit s návštěvou památky UNESCO, kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou. Anebo si v restauraci v nedalekém Veselíčku poslechnout pravý orchestrion.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.