Čeští lékaři zapojují do boje proti rakovině buňky pacientů. Na ÚHKT otevřeli nový výzkumný pavilon

7. říjen 2021

Pražský Ústav hematologie a krevní transfuze otevřel nový výzkumný pavilon. Lékaři a vědci se v něm zabývají výzkumem a výrobou buněk, které jsou schopné bojovat proti nádorům. Připravují je přímo na míru konkrétnímu pacientovi. Zatím se to týká dvou, do budoucna ale můžou takto pomáhat i třiceti hematoonkologickým pacientům ročně.

„Nacházíme se ve výzkumné laboratoři, kde se ty buňky připravují. Buňky se vystaví velkému pulzu napětí, zhruba 2500 voltů, který v buňkách udělá mikropóry, malinké dírky. Do nich vteče DNA, kterou tam přidáme,“ popisuje Pavel Otáhal, vedoucí oddělení genové imunoterapie.

Buňky odebrané pacientovi upraví tak, aby byly schopné zničit ty nádorové. Pod mikroskopem vypadají trochu jako noční obloha. Vidíte malinké zelené tečky. My jsme si je vyrobili tak, aby svítily zeleně, když se osvítí UV světlem. Tyhle buňky pak vlezou do nádoru a v podstatě ho sežerou,“ vysvětluje Otáhal.

Jedna dávka za 10 milionů

Pacientům se podávají ve formě infuze, jedna vyjde na 10 milionů korun. V současné době Ústav léčbu zkouší u dvou pacientů, do budoucna by jich ale mělo být víc.

Do studie máme plánováno asi 20 pacientů, bude se zkoumat, jak velká dávka se má dát a zda je to bezpečné pro pacienta. Když to bude fungovat, tak to plánujeme vyrobit pro všechny potřebné. Výhledově půjde o třicet až čtyřicet pacientů ročně, což by mělo pokrýt potřebu všech hematologických pacientů,“ říká ředitel Ústavu hematologie a krevní transfuze Petr Cetkovský.

Nefunguje to ale na všechny nádory. „Nádor musí mít na povrchu určitý antigen, aby to modifikované buňky rozpoznaly. Takže to funguje jen na určitý typ hematologických malignit. Současně se buňky se připravují od jednotlivých pacientů. Je to personalizovaná medicína,“ upozorňuje Otáhal.

Čtěte také

Okamžitá zpětná vazba

Pracoviště je v Česku unikátní tím, že obsáhne celý proces od základního výzkumu přes výrobu až po podání pacientovi. Proces, který dojde do klinického hodnocení, může získat zpětnou vazbu a produkt může být modifikován,“ vysvětluje vedoucí oddělení výzkumu moderní imunoterapie Jan Fryč.

Vyrobit protinádorové buňky na míru pacientovi trvá asi měsíc. Do budoucna by vědci mohli vyvinout i takzvané univerzální buňky, které by bylo možné podat nemocnému okamžitě.

autoři: Janetta Němcová , als
Spustit audio

Související