Cestovatelský kufřík Petra Voldána zavítal do domova čaje aneb po Sečuánu za gastronomií i pandami

Opět jsme u posledního pondělí v měsíci a proto je tu další pokračování pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem". Už tradičně vzniklo jako veřejná nahrávka v Kavárně Muzea východních Čech v Hradci Králové. Jsme rádi, že i tentokrát přišlo hodně zájemců o perličky z jedné z provincií veliké Číny - i tak pro nás ale počtem obyvatel a rozlohou neuvěřitelného Sečuánu. 

Krajina Čtyř řek - Sečuán

Čtěte také

Už jen ten překlad názvu provincie je docela poetický a musím přiznat, že to se mi v Sečuánu hodně líbilo. A když se v pořadu "Na cestách" dostaneme k čaji - a v domovině čaje, kde podle všeho také byl "objeven", to ani jinak nejde, je to koncert poezie.

ázvy druhů to potvrzují. Čaje mraků a mlhy, Ochmýřený vrcholek hory E-mej, Stříbrný vlas - a mohl bych dlouho pokračovat. Tak se vám na rozhlasových vlnách pokusím alespoň přiblížit a popsat úchvatné čajové rituály ze Sečuánu.

Soutok tří řek a sedící Buddha

Cesta po Sečuánu nás zavede i k největší soše sedícího Buddhy na světě. Tzv. "Lešanský" Buddha je unikát ze seznamu UNESCO (viz. foto), který láká tisíce turistů. A ti řeší i jeden zajímavý problém. Stejně jako já se pokoušejí vyfotit co největší část ohromného díla u soutoku hned tří řek.

Protože tento sedící Buddha měří 71 metr a například hlava má 14,7 metru a uši metrů 7. Zkrátka cestování Sečuánem skýtá spoustu pozoruhodností a my se společně za nimi v rozhlasové talk show vydáváme.

Za černobílými diplomaty

Panda velká dostává někdy i takové označení.

Čtěte také

Já bych přidal i jiné - tak jak jsem se s pandami potkal v Sečuánu, jsou to neuvěřitelní jedlíci a spáči. Ač medvědovití z řádu masožravců, živí se se skoro stoprocentně bambusem. A lístečky, výhonky nebo stonky si vybírají takřka nepřetržitě. Tedy, když zrovna nespí.

Povím vám také, kolik dospělá panda velká váží (nenechte se mást údajem, že novorozeně pandy velké má hmotnost okolo stovky gramů), kde všude na pandu narazíte (plyšové, vyobrazené na kosmetice, ručnících, výtazích). Panda, symbol celé Číny, k Sečuánu prostě patří.

Pivovar ve výšce 3 300 metrů

To nestačí - dechberoucí výšku třetího nejvýše položeného pivovaru na světě mohu doplnit dalšími superlativy. Moravák Max Nesázal totiž v předhůří Tibetu nevaří jen pivo, na které si dováží Žatecký chmel, ale provozuje i penzion ještě výš. Musel jsem tam za ním až do výšky 3 700 metrů.

Co vysokohorské prostředí s novinářem a štábem ČT Ostrava bez přípravy udělá, i to vám v pořadu "Na cestách" povím. Naši stopu v dalekém Sečuánu přece vynechat nemohu.

Kuře, pepř i kotlík

Pochopitelně není možné pominout ani gastronomii čínské provincie. Odtud totiž prý pochází recept na kuře Kung Pao nebo jste asi slyšeli o koření s názvem Sečuánský pepř. Který vám v rádiu sice nemohu dát ochutnat, jako se to stalo účastníkům veřejné nahrávky pořadu, a tak vám peprnou chuť alespoň popíšeme.

Ten pepř navíc není skutečným pepřem, ale jde o tobolky keře žlutodřevu peprného. Ale tím gastronomická část rozhlasové cesty po Sečuánu neskončí, přidám i zkušenost s pálivým (ohnivým) kotlíkem.

Výměna tváří a ručně tkaný brokát

Témat pro cestovatelskou besedu je možné najít v Sečuánu habaděj, ale na všechna, která bych mohl připomenout, se pochopitelně v rozhlasové hodince nedostane.

Čtěte také

Proto už budu avizovat jen podrobnosti o světové raritě - bleskové výměně tváří z hedvábí v Sečuánské opeře apak také o tom, jak se rodí ručně tkaný sečuánský brokát.

Pokud jde o výměnu tváří - nejšikovnější herci jsou schopni vyměnit nepozorovaně i deset hedvábných masek za dvacet sekund.

Takže se máte myslím opět v pořadu "Na cestách", tentokrát po Sečuánu, na co těšit. Stačí si naladit Český rozhlas Hradec Králové nebo Český rozhlas Pardubice v pondělí 30. října jako obvykle po 18. hodině nebo si nás vyhledat v rozhlasovém archivu.

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.