Chceme technologicky neutrální kampaň, říkají „satelitáři“ v souvislosti s druhou televizní digitalizací

6. červen 2019

Na dnešním setkání se zástupci satelitní asociace snažili přesvědčit veřejnost o tom, že k preferování pozemního vysílání v Česku není důvod. V souvislosti s uvolněním pásma 700 MHz by se nemělo hovořit o přechodu na DVB-T2.

Česká asociace satelitních operátorů (ČASO), respektive její členové, kterými jsou společnosti Digi Czech Republic a M7 Group (Skylink), by byla ráda, kdyby nadcházející státní informační kampaň v souvislosti s opuštěním pásma 700 MHz byla technologicky neutrální, vyloženě by tedy nepreferovala pouze zemskou platformu. Tato kampaň pod hlavičkou ministerstva průmyslu a obchodu by měla začít na podzim letošního roku, vypnutí prvních DVB-T vysílačů začne v případě České televize v listopadu v Praze. „Satelitářům“ se nelíbí tvrzení, že vypnutí DVB-T je obecně spojováno s nutným přechodem na DVB-T2.

Jedním z protiargumentů, který na setkání satelitních asociace zazněl, bylo tvrzení, že terestrická platforma je jako jediná bezplatná. Jaromír Glisník, člen představenstva M7 Group, připravil v tomto směru několik bodů. Ve Španělsku se pásmo 700 MHz opouští podle ČASO bez zmínky o DVB-T2 - přechod bude technologicky neutrální. Přechodové sítě fungují, ale jejich provoz je hrazen z rozpočtu samotného operátora. Ve Španělsku se pozemní vysílání nepreferuje, přesto, že tato technologie je zde dominantní. Německo podpoří finančně operátory pouze v souvislosti s opuštěním pásma 700 MHz.

„Absolutně absurdní od samého počátku je tvrzení, že Česká republika přechází na DVB-T2. Hovoříme o konci vysílání DVB-T a opuštění pásma 700 MHz. Pokud bychom měli být technologicky neutrální, tak konec DVB-T se dá řešit několika způsoby,“ konstatoval Glisník a doplnil: „Nic není bezplatné, vše je za peníze. Tvrzení, že toto vysílání je bezplatné, není pravdivé. Divák sice přijímá vysílání zdarma, ale někdo ho zaplatit musí. Německo má například velkou bezplatnou platformu na satelitu Astra, kde máte k dispozici stovky programů.“ Šéf Skylinku zpochybnil i možnost interaktivity pozemní TV. „Interaktivita a HbbTV není vlastností terestriálu. Je k tomu zapotřebí internet,“ uvedl Glisník.

Asociace satelitních operátorů uvítala postoj Novy a Primy k vysílání programů ve vysokém rozlišení na zemské platformě, tedy jejich zařazení za placenou bránu, případně jejich kódování. „Skutečnost, že privátní televize nechtějí vysílat své programy ve vysokém rozlišení bezplatně, je v pořádku. Kapacita pozemního vysílání se ztrojnásobila, takže prostor pro spuštění placeného vysílání tu je,“ konstatoval Jaromír Glisník s tím, že M7 Group se v uplynulých měsících snažila získat kmitočty pro placený DVB-T2 multiplex, nicméně firma nebyla úspěšná. Část frekvencí se pro takovou síť nepodařilo ČTÚ vyhradit, jelikož nadále patří Českým Radiokomunikací.

autor: lukpo
Spustit audio

Související