Chcete rodinný dům? Navrhněte si ho sami, radí architekti Matyáš Švejdík a Pavel Špringl

8. listopad 2023

Architekti z Cake Houses chtějí lidem zjednodušit stavbu rodinného domu. Stačí do jejich webového formuláře naklikat počet ložnic a koupelen a projekt je (skoro) hotový. 

Postavit si rodinný dům je složitý proces. „Člověk to všechno objevuje cestou a spaluje se při komunikaci s realizační firmou a architektem,“ říká Pavel Špringl. Aby si to stavebníci aspoň trochu zjednodušili a zlevnili, zakoupí si typový projekt, který má však často spoustu vad. „Za ty peníze a za tu energii, kterou do toho všichni vloží, by bylo možné postavit něco kvalitnějšího,“ myslí si Matyáš Švejdík.

Zleva architekti Pavel Špringl, Šimon Marek, Matyáš Švejdík

Proto vytvořili projekt „polotypový“, který si každý může uzpůsobit podle sebe – vyvinuli software, jenž vytváří varianty podle požadavků konkrétního stavebníka. Člověk také hned vidí, jak dům bude vypadat a kolik bude stát. „V době informačních technologií je možné je použít i v architektuře,“ říká Matyáš Švejdík.

Mluvili jsme ovšem i o rodinných domech obecně. O různých úskalích. Co je v domě potřeba a jaké jsou nejčastější chyby. Jak dlouho to trvá a kolik to stojí. Je vlastně správné zamořovat krajinu dalšími domečky? A proč je mnoho rodinných domů tak strašných?

Probrali jsme také, co kdo dělá v jejich týmu. Pavel Špringl miluje přesně narýsované čáry a Matyáš Švejdík je detektiv architektury, hráč šachů a řešič problémů.

Víc o Matyáši Švejdíkovi, Pavlu Špringlovi a jejich společných domech Cake Houses poslechnětě v Bourání.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka