Chcete si vychutnat Thajsko? K jídlu si dejte vodu

Oblíbenou destinací dovolených v době Vánoc a příchodu Nového roku je Thajsko, kam právě v zimních měsících míří za teplem i sluníčkem také stále více Čechů. K nejvyhledávanějším destinacím patří ostrov Phuket na jihu tohoto království. Kromě opalování se na pláží a koupání v moři ale stojí za to ochutnat i tamní kuchyni.

Laab gai, moo rue nue nebo Yam woonsen goonglai namprikphao, tedy salát z kuřecího či hovězího masa s čili a thajskými bylinkami nebo skleněné nudle s medailonky z obřích krevet. Přesně tyto pokrmy se přes den nejčastěji nabízejí u vyhřátých pláží. Lehké jídlo je v době, kdy vás paprsky doslova spalují, podle Thajců tím nejlepším. A zapíjet se prý mají jen jediným nápojem.

"Vodu. Thajci pijí vodu a doporučuji jí i turistům. Tedy žádné víno, pivo a podobně," říká mi s vážnou tváří šéfkuchař Tankuay Kwankaew. Voda se prý pila i k nejvzácnějším pokrmům v minulosti určeným jen pro nejmlsnější a nejurozenější jazýčky, tedy na panovnickém dvoře.

"Krathing Thong je omeleta z vajec, která se plní různým masem, hlavně vepřovým či krevetami a zeleninou," popisuje mi jídlo označované v Thajsku za královské. Dnes si ho už může dopřát každý, tedy každý, kdo na něj má. "Platíte za časově i technicky náročnou přípravu i za nejkvalitnější suroviny. Celý tento kulinářský zázrak je totiž na závěr svázán, aby se udržel," vysvětluje Tankuay.

Thajská kuchyně je velmi rozmanitá a každá oblast nabízí něco typického. Za jídlo skutečně thajské je však považováno Phad Thai, bez ohledu na to, kde se zrovna nacházíte. "Phad Thai jsou rýžové nudle zapékané s typicky místní zeleninou a ovocem, hlavně s banány a banánovými listy. Přidávají se také oříšky, trošku čili a sušené krevety," dodává šéfkuchař.

Nebyl by to ale správný patriot, kdyby si neohřál vlastní polívčičku. V tomto případě spíše nudle, které jsou právě na samotném Puketu nejrozšířenější, i když původně prý pochází z Číny. "Mee hokkien-egg nudle, pečené v čínské sojové omáčce, s vejci, mořskými plody a nechybí ani zelenina. Jsou trošku víc slané, ale chutné," přesvědčuje a opět nezapomíná podotknout, že nejlepší je k nim popíjet vodu.

Přesto Tankuay Kwankaew na závěr doporučuje dát si i něco jiného, tedy speciálně po západu slunce, kdy se pláže vyklidňují. Ani tentokrát ovšem nejde o alkohol. "Ovocné šejky vás skutečně osvěží a postaví na nohy. Nejlepší je ananasový, z ananasu rostoucího na Phuketu. Od ostatních se liší tím, že je mnohem sladší," dodává šéfkuchař Tankuay .

autor: mir
Spustit audio