Chcete ušetřit za čistící prostředky? Tak pozorně čtěte

11. červenec 2013
Rada pro tento den

Dnes jsme vybrali rady, jak si doma připravit několik vlastních čisticích prostředků.

Tekuté mýdlo
Převaříme 4 hrnky vody, odstavíme ji a vsypeme do ní nastrouhanou kostičku hotelového mýdla, nebo zbytek mýdla odpovídající velikosti, a necháme mýdlo rozpustit. Po vychladnutí začne mýdelný roztok houstnout. Pokud není dost hustý, přidáme mýdlo, pokud je hustý příliš, naředíme jej vodou. Hotové tekuté mýdlo můžeme ovonět pár kapkami přírodního esenciálního oleje a nalijeme je do nádobky s pumpičkou.

Čistič koupelen
V rozprašovači smícháme 2 díly vody s 1 dílem bílého octa. Univerzální čisticí prostředek můžeme použít na všechno včetně mastných skvrn a nečistot na nerezu a površích v koupelně.

Čistič na koberce
1) Smícháme jedlou sodu, ocet a tolik vody, aby vznikla hustá pasta. Tu kartáčkem naneseme na koberec, který vykartáčujeme, a zbylou sodu vysajeme.
2) Kuchyňským sítkem rovnoměrně rozprášíme silnější vrstvu dětského zásypu po celém koberci. Necháme jej působit přes noc a ráno zásyp vyluxujeme.
3) Do misky vsypeme obsah šesti čajových sáčků a pokapeme je polovinou čajové lžičky vody. Takto lehce zvlhčené lístky rozsypeme na koberec a potom je rázně smeteme čistým smetáčkem.

Čistič na kožené boty
Smícháme dva díly olivového oleje a jeden díl citronové šťávy. Směs naneseme na boty a necháme ji několik minut vsakovat. Pak boty přeleštíme kouskem látky.

Čistič na mikrovlnnou troubu
Smícháme 2 šálky vody se čtvrtinou šálku citronové šťávy v nádobě, kterou lze použít v mikrovlnné troubě, a tu spustíme na nejvyšší výkon po dobu 8 minut. Pára uvolní zbytky jídla na stěnách a na skle, takže je pak snadno setřeme.

Celý text najdete v červencovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio