Chmelnice na Hané zaplnili brigádníci. Pomáhají zemědělcům se zapichováním vodících drátků a navazováním révy

2. květen 2024

Na chmelnicích na Hané začaly jarní práce. Pěstitelům s nimi tradičně pomáhají brigádníci. Zapichují na chmelnicích vodící drátky a navazují na ně révu. 

Studenti ale i zaměstnanci družstev a brigádníci obsadili všechny chmelnice v regionu. V drtivé většině v tuto chvíli už mají vodící drátky natáhnuté a zapíchnuté v zemi, třeba ve Velké Bystřici nebo v Prosenicích. Zemědělskému družstvu v Kokorách, které je největším pěstitelem této komodity na Moravě, chmel pěstující téměř na 200 hektarů pomáhají studenti střední zemědělské školy z Českého Těšína. Na praxi tam jezdí každý rok. Pomáhají nejen se zaváděním chmele ale i se sklizní. Jsou výraznou posilou, řekla agronomka družstva Lenka Jemelková.

Chmelnice na Hané

Extrémní rozdíly teplot zamotaly hlavu agronomům nejen v Kokorách ale i jinde na Hané. Kvůli vysokým teplotám chmel narostl dříve, řez probíhal asi tak o týden dříve a následnými nočními mrazy se jeho růst zase zpomalil. Mráz v minulém týdnu ale podle Jemelkové jejich rostlinám žateckého poloranného červeňáku neublížil. Zpomalil jen jeho růst. Podobně jsou na tom i pěstitelé hybridních odrůd chmele, především Premianta a Sládka. V Želatovících, kde ho pěstují na zhruba 15ti hektarech, rostliny ale už navádí na drátky. 

Chmelnice na Hané

Navádět révu na drátky budou podle předpokladů v Želatovicích ještě minimálně dva týdny. Práci jim ale komplikuje silný vítr, který rostliny zfoukává. Brigádníci se tak musí na už hotové chmelnice znovu vracet a výhonky dotáčet.

Více se dozvíte z reportáže. 

Chmelnice na Hané
Spustit audio