Choderlos de Laclos: Nebezpečné známosti. Slavný román v dopisech o rafinované hře s milostnými city

14. listopad 2021

Daniela Kolářová a Pavel Soukup v příběhu rafinovaně předstírané lásky, jež je pouze vypočítavou a krutou hrou. Četbu s hvězdičkou z milostného románu v dopisech z konce 18. století poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Účinkují: Daniela Kolářová, Pavel Soukup, Věra Galatíková, Zlata Adamovská, Josef Velda
Připravila: Zina Borůvková
Překlad: Dagmar Steinová
Režie: Petr Adler
Natočeno: v roce 1990
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Román Nebezpečné známosti francouzského spisovatele Choderlose de Laclose vyšel prvně v roce 1782 a svou otevřenou kritikou mravů a vztahů určitých společenských vrstev si získal velkou pozornost. V téměř 200 dopisech autor vypráví příběh dvou libertinských šlechticů – Vikomta de Valmont a Markýzy de Merteuil – jejichž největší zálibou je zahrávání si s city ostatních lidí. Bezostyšně svádějí a následně vypočítavě odvrhují nevinné oběti. Brzy se však sami dostávají do nebezpečně úzkých smyček svých vlastních her.

Jen málokterá kniha se dočkala takového množství filmových, divadelních, televizních i rozhlasových adaptací. Rafinovaná hra s milostnými city nás baví i 240 let od svého vzniku, ve ztvárnění nesmrtelných aristokratických postav zazářilo množství světových i českých herců. Známé je Vadimovo zpracování s Jeanne Moreau a Gérardem Philipem (1959) nebo film Valmont Miloše Formana, mírně komediální interpretace s Annette Bening a Colinem Firthem v hlavních rolích (1989). V rozhlasové verzi z roku 1990 uslyšíte Danielu Kolářovou, Pavla Soukupa, Věru Galatíkovou, Zlatu Adamovskou a Josefa Veldu. 

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.