Chrám sv. Barbory v Kutné Hoře je postaven z pískovce protkaného schránkami trilobitů

28. duben 2014
Česko – země neznámá

Pokud si uděláte výlet do středočeské Kutné Hory, nelze odjet, aniž byste navštívili chrám sv. Barbory. Zcela právem je od roku 1995 zapsán na seznamu Světového dědictví UNESCO.

Stavět se začal v roce 1388, jeho prvním projektantem a stavitelem byl Jan Parléř. Unikátní je především důvod stavby. Chrám sv. Barbory totiž nebyl vystavěn na popud církve, ale od počátku byl zamýšlen jako veliká reprezentativní stavba iniciovaná a financovaná bohatými kutnohorskými měšťany.

Chrám sv. Barbory je ale jedinečný i tím, že se v rámci vnitřní výzdoby nachází i malby ze 14. století, které mají světskou tematiku. Jsou na nich výjevy ze života kutnohorských havířů. V hlavní lodi si například můžete prohlédnout práci „hašplířů“ u rumpálu, kterým točili a vytahovali z podzemí rudu.

Z architektonického hlediska je na této gotické katedrále cenná především její vnější výzdoba – překrásně zdobené pilíře, které jsou dílem významného českého stavitele a kameníka Matěje Rejska.

Chrám svaté Barbory v noci

Část pilířů můžete vidět přímo z empory – tedy jakési galerie chrámu sv. Barbory, kterou je možné v sezoně navštívit v rámci prohlídky. Je zde vystaveno také asi 20 kusů plastik a chrličů, které byly původně umístěny jako venkovní dekorace pilířů a podle kterých se postupně pracuje na přípravě kopií.

Celý chrám sv. Barbory je postaven z pískovce, který bohužel velmi podléhá povětrnostním vlivům. Pískovci, ze kterého je katedrála postavena, se říkalo „mušlák“, to proto, že se v něm na mnoha místech nacházeli trilobiti. Dodnes je můžete vidět přímo v původních podlahách z pískovce v postranních kaplích a také u vchodu do chrámu.

Prohlédnout si kutnohorský chrám sv. Barbory je možné od dubna do října od 9 do 18 hodin. Nově je otevřeno každý den, včetně pondělí. Chrám můžete navštívit i v době bohoslužeb.

Spustit audio