Chrudimskou radnici čeká politické zemětřesení. Město povedou úplně nové tváře

31. říjen 2018 20:46

Povolební vyjednávání v Chrudimi skončilo. Město povede koalice složená z hnutí ANO 2011, sdružení Chrudimáci, Pirátů a ČSSD.

Skoro měsíční vyjednávání ukončil podpis koaliční smlouvy. Zásadní a asi nejsledovanější je rozdělení pozic na radnici. Post starosty podle dohodnutých podmínek připadne hnutí ANO, které volby v Chrudimi těsně vyhrálo. Obsadit by ho měl lídr kandidátky František Pilný.

Chrudimáci získají křeslo místostarosty, kterým by se měl stát Petr Lichtenberg. A Pirátům by měly náležet pozice dvou neuvolněných místostarostů, zastoupené Pavlem Štěpánkem a Alešem Nunvářem.

Změní se kompletně obsazení radnice

Ze současné koalice se v nové sestavě udrží jen sociální demokraté, ti ale budou mít jen zástupce v radě města. Na radnici by měla skončit ODS, Koalice pro Chrudim a hlavně SNK-ED, to je strana vedená politickým matadorem Petrem Řezníčkem, který už od roku 1990 působil jako místostarosta nebo starosta Chrudimi. Teď se zdá skončí v opozici.

Může se ještě situace nějak změnit?

Nedá se to očekávat. Pravda ale je, že nová koalice má v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu dohromady 14 hlasů. To je nejtěsnější většina. Pokud ale partneři domluvený postup dodrží, mělo by to stačit. Jasno ale bude v pondělí, kdy se sejdou nově zvolení zastupitelé k ustavující schůzi.

Spustit audio

Související