Chrudimský investor nesmí dokončit bytový komplex Kopanický mlýn, domy by byly moc vysoké

13. únor 2023 08:53

Nové bytovky by byly moc vysoké, stavět se nesmí. Takový je výsledek sporu chrudimského developera, který plánoval pokračování komplexu Kopanický mlýn. Výhrady měli lidé z okolí, chrudimská radnice a nakonec i stavební úřad, který žádost o povolení zamítl.

Investor chtěl stavět několik dalších bytových domů v části města pod Kopanicí. Chrudimský developer Milan Kušta tam už před dvěma lety dokončil první část výstavby, proti které místní také protestovali.

Tehdy to bylo skoro sedmdesát bytů a na to měla navazovat druhá etapa - čtyřpatrové domy s víc než osmdesáti byty. Lidem v okolí vadila hlavně výška, která přesahuje okolní zástavbu, odpůrci poukazovali i na dopravní problémy, které by mohly nastat, a stavební úřad povolení zamítl kvůli tomu, že nejsou dodržené dostatečné odstupy mezi budovami k bydlení.

Když stavební úřad v Chrudimi povolení zamítl, investor se odvolal ke krajskému úřadu. Ale ani tam neuspěl - krajský stavební úřad vloni v květnu původní rozhodnutí potvrdil. A pak ještě následoval soud. Developer se snažil o zrušení rozhodnutí úřadu, krajský soud ale žalobu také zamítl.

Investor projekt přepracuje

Milan Kušta už pro MF Dnes připustil, že bude nutné plán přepracovat. Podle původního předpokladu se přitom měly touto dobou už prodávat.

Není to jediný sporný projekt developerské společnosti v Chrudimi. Připomeňme podobnou záležitost starou několik let. Tehdy šlo o výstavbu dvou bytových domů na sídlišti na Větrníku. Proti tomu se bouřili sousedé, kteří argumentovali slibem radnice, že vedle můžou stát jen rodinné domy. Vedení města potom změnilo územní plán, který bytovky na tomto místě neumožňuje. I tuhle záležitost řešil soud.

Spustit audio

Související