Chůze naboso je skvělá. Nosit žabky je ale šílenství, upozorňuje lékař. Jak pečovat o nohy?

9. červenec 2023

Péči o nohy se věnuje už 25 let. Co všechno řeší obor podologie? Jak se starat o nohy v létě? A v čem lidé nejvíce chybují? „Nejhorší je kůži nohou změkčit v teplé vodě a pak vzít kovovou rašpli. Lepší je o nohy pečovat nasucho a jednou za měsíc navštívit odborníka,“ radí prezident České podologické společnosti Jaroslav Fešar. Jak fungují nehtová rovnátka?

Co všechno řeší podologie?

Zatím to není samostatný obor, ale je to specializace nebo dovednostní část pedikérské činnosti. Nejvíce řešíme zarůstající nehty, nehtová rovnátka, nehtové náhrady, různá protetika a korekční pomůcky a samozřejmě lidi edukujeme o správné péči o nohy. 

V podstatě jde o mezistupeň mezi bazální estetickou činností a vysoce specializovanou zdravotnickou činností. Hezky to vyjadřuje motto, že podologie pomáhá lékařům lépe léčit.

Je léto, jezdíme k moři, koupeme se v bazénech, ve sladké přírodní vodě. Sportujeme, nosíme pohorky, žabky. Co to dělá s našimi chodidly, prsty a nehty?

Prezident České podologické společnosti Jaroslav Fešar

Léto a slunce jsou jistě velmi prospěšné. Musíme si ale dávat pozor na několik zásadních věcí, jako je třeba přesušená kůže nebo plísně na nehtech.

U plísní ale hraje velkou roli i imunitní systém. Pokud je člověk oslabený, je po nějaké prodělané nemoci, necítí se dobře a pokud se zrovna aktuálně houbám zadaří usadit se na určitém místě, mohou se lehce namnožit.

Nosíte vy sám v létě žabky?

Já se přiznám, že nenosím. Už od dětství mi vadí proužek mezi palcem a prstem a také mi na tom vadí, že se do boty dostane velmi snadno jakýkoli kamínek. Je to obuv opravdu rekreační, možná někam k vodě, ale na běžné nošení se nehodí.

Péče o zuby a o nohy má mnohé společné. I v podologii používáme rovnátka

Co říkáte, když vidíte ve městě lidi v žabkách?

Já si vždycky říkám, že jsou to do jisté míry šílenci, protože podklad, po kterém chodí, je naprosto rovný. Není tam zpevněná pata, noha v takové obuvi nedrží a člověk šmajdá ze strany na stranu.

Když si někdo dlouhodobě špatně ošetřuje nehty, může si je i zdeformovat. Jak fungují rovnátka na nehty?

Takzvaná ortonyxie v podologii se historicky vyvíjela z ortodoncie. Technika rovnání je podobná. Stejně jako narovnáváme zuby, v podologii narovnáváme nehty.

Nehtových rovnátek je zhruba 25 druhů. Cílem je narovnat nehtovou destičku, srovnat boční valy a v rámci možností stlačit nehtové lůžko. Rovnátka se buď na nehet lepí lepidlem nebo se přitahují drátkem. Léčba je individuální. Průměrná doba je jeden rok.

Vedle deformit ale existují i různé nemoci nehtu. V této kategorii se nehet projevuje na základě nějakých změn v těle stejně jako například vlasy nebo pokožka.

Jste spoluzakladatelem Asociace pedikérů, založil jste Českou podologickou společnost, která funguje už 10. rokem. Proč vám jde o vytvoření nové profesní kvalifikace pedikér-podolog?

Je to velmi důležité, protože pedikéři už 20 let suplují práci odborníků. Máme tady pouze pedikérkou část, která pracuje s nohama v rámci preventivní a rekondiční péče. A potom se nám tady profiluje zdravotnická lékařská část, která by se už měla starat o nohy, kde jsou různé závažné nemoci, otevřené rány, defekty. A chybí nám tady prostřední část mezi pedikérem, který by se staral o krásu nohou, a zdravotnickým pracovníkem, což je ten pedikér-podolog.

Proč se novou kvalifikaci stále nepodařilo psosadit? A jak poznat kvalitního pedikéra? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související