Chybí vám tam rodičovské objetí. Dětský domov má ale i své výhody, říká Albín Augustýn Balát, kterého láká práce v médiích

6. květen 2016

Spolu se svou sestrou vyrůstal v dětském domově. Sice chodí do učení, ale má jiné sny. Albín Augustýn Balát by rád prorazil do médií.

Spolu se svou sestrou vyrůstal v dětském domově, ale rád vzpomíná na pěstounskou rodinu. „Pamatuji si, jak jsme jezdili k moři,“ vybavuje si. Jenže pak přišla chyba.

„Něco se stalo a se sestrou jsme museli nejprve do diagnostického ústavu a odtud jsme se přesunuli do dětského domova,“ vysvětluje Albín Augustýn Balát. S pěstouny se však stále vídá. „Pěstounská rodina nám toho hodně dala,“ soudí.

Teď ho čeká skok do samotného života. „Láká mě svoboda, trochu se jí bojím a trochu ne,“ přibližuje své pocity v rozhovoru s moderátorem Petrem Králem. Dětský domov podle jeho slov připravuje na život dostatečně. „O víkendech si sami ve skupinách vaříme, jezdíme na vzdělávací pobyty a učíme se třeba i finanční gramotnosti,“ vyjmenovává.

Čtěte také


Mrzí mě, když jde dítě do dětského domova a rodiče ho ani nenavštíví.

Dětský domov má své pro i proti. „Chybí vám tam rodičovské objetí a nemáte tam dostatek soukromí,“ uvádí nevýhody. Ale, jak připomíná, ne všechny děti by daly přednost pěstounské péči.

Proč se nevídá se svou matkou? Jak se daří jeho sestře, se kterou vyrůstal v dětském domově? A jak se asi popere s nenadálou samotou, která ho čeká po odstěhování? Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio