Chystáte se na ples? Počítejte s tím, že si na mnoha místech připlatíte za vstupné nebo občerstvení

17. leden 2024 07:58

Začala plesová sezóna. Zatímco návštěvníci plesů řeší asi hlavně oblečení, tedy ženy vhodné šaty a muži třeba barvu kravaty. Pořadatelé ale mají jiné starosti. Kvůli vyšším nákladům totiž musí zvyšovat ceny vstupenek a někdy zdražují i občerstvení. 

Čtěte také

„Samozřejmě se nám zvedly ceny na vstupech. To znamená například výzdoba sálu, náklady na muzikanty či moderátory a podobně,“ říká Tomáš Šimek, vedoucí kulturního střediska v Červeném Kostelci na Náchodsku.

Městský ples pořádá středisko po čtyřech letech, tomu odpovídá i zdražení vstupného. Zatímco v roce 2020 lidé platili 130 korun, letos to bude 200. Dražší bude i občerstvení. „Dá se říct, že to bude ruku v ruce s inflací, protože nákupní ceny velmi vzrostly a to se musí promítnout i do koncových cen.

Ples města má kapacitu 400 míst, v předprodeji je zatím prodaná zhruba třetina vstupenek. Podle Tomáše Šimka si řada lidí koupí lístky na poslední chvíli. „Není to ideální, protože pořadatel v takovém případě nedokáže pružně reagovat na poptávku. A to se týká třeba i zásobení baru, přidání stolů i židlí do sálu a podobně.

Čtěte také

V České Skalici na Náchodsku chystá tradiční ples i Motoklub Věčná jízda. Pořádající spolek také zdražuje vstupné, lidé zaplatí 250 korun, tedy o 50 více než loni.

„Důvodem zdražení je samozřejmě nárůst nákladů. V tomto případě pronájem prostor sokolovny v České Skalici. A ovšem i růst nákladů obecně. Nechceme zdražovat to, co se na plese potom dále prodává, tedy nápoje, jídlo a tak dále. Protože to nepořádáme proto, abychom na tom primárně vydělali, vysvětluje prezident pořádajícího motoklubu Stanislav Hofmann.

Cílem podle něj je, aby se lidé i letos sešli a užili si zábavu. Že by lidé kvůli zdražení nepřišli obavy nemá. „My doufáme, že ne. Samozřejmě, může se stát cokoliv, ale my věříme, že se tak nestane.

Čtěte také

Kolik přijde letos hostů neví ani v malé obci Olešnice u Červeného Kostelce, kde ples pořádají členové TJ Sokol. I tady jsou letos vstupenky dražší než loni, ze stokoruny chtěli původně zvýšit vstupné na 150, nakonec je cena vyšší o 20 korun.

„Dali jsme vstupné na 120 korun hlavně z toho důvodu, aby nám opravdu lidé přišli. Aby se nezalekli vysoké ceny, říká členka Sokola Klára Nyčová. Ceny občerstvení podle ní zůstanou stejné.

Všichni pořadatelé plesů doufají, že hosté přijdou a během akce nebudou šetřit. Už loni se totiž někde setkali s tím, že si lidé u stolu celý večer vystačili třeba jen s jednou lahví vína.

Spustit audio

Související