Cítíte stále únavu? Vyčerpávat může práce, ale i nefunkční vztah, emoce. Odpočinek není odměna

31. srpen 2021

„Únava se nám zdá stejná, ale není to tak. Druhů je hodně, ale vždy tělo dává jasnou zprávu, že něco potřebuje,“ říká v Balancu psychoterapeutka a koučka Zdenka Mlnaříková. Může se zdát, že žijeme v době, kdy se únava stává normou. Mnoho z nás si myslí, že na odpočinek nemá čas, že si ho nezaslouží nebo nemohou dovolit.

Neplatí to rozhodně pro všechny a i odpočívat se musí umět. Jsou situace, kdy musíme brát ohledy především na sebe, abychom se nepřečerpali. Vše ostatní by mělo jít stranou.

„Dlouhodobá únava může pramenit i z nefunkčního vztahu nebo z přehlcení emocemi.“ Možná to znáte, máte volný den, vyčleníte si ho pro odpočinek, celý den proležíte na gauči a odpočatí se rozhodně necítíte. I oddechovat se musíme naučit, na každého funguje něco jiného a člověk hledá své vlastní zdroje. Pro někoho je to třeba tanec nebo chození po horách, jiného člověka by taková aktivita spíše ještě více unavila.

Zdenka Mlnaříková

„Někdo pociťuje vinu, v dětství slyšel, že odpočívají jen lenoši.“ I odpočinek je něco, co sobě můžeme dovolit a udělat to. Nevyčítat si, že ještě můžeme poslat pár e-mailů nebo umýt nádobí. Cokoliv nás nabíjí, je v pořádku, nejsme stroje.

Zdenka Mlnaříková chválí i to, když si o odpočinek umíme říci. Vstaneme od stolu s přáteli, omluvíme se a jdeme spát. Není to neslušné, měli bychom se přeci i slušně chovat k sobě, ke svému tělu a nepřečerpávat se. Únava se také mění s naším postojem k tomu, co se chystáme dělat. Zamilovaní lidé neváhají po práci jet na otočku 200 kilometrů, jen aby byli na chvíli se svým protějškem.

Poslechněte si celý Balanc o únavě, výčitkách za odpočinek a řeči těla a emocí.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.