„Člověk musí zůstat nad věcí,“ říká o 10 letech práce v teplárně náchodský pedagog Aleš Fetters

11. říjen 2023

Češtinář Aleš Fetters z Náchoda je jedním z pedagogů, kterým ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Mikuláš Bek udělil nejvyšší resortní ocenění MŠMT ČR. Stříbrnou medaili I. stupně „za dlouholetou vynikající pedagogickou, publicistickou, výchovnou a osvětovou činnost" převzal v Senátu Parlamentu ve Valdštejnském paláci v Praze 14. září 2023.

Bohemista a pedagog, literární historik a kritik, publicista, kronikář a spisovatel Aleš Fetters letos na jaře oslavil 90. narozeniny. Na různých stupních škol učil více než 40 let a nikdy nelitoval, že se vydal na učitelskou dráhu. Před svými žáky i kolegy stál vždy rovně, nenechal se ohnout komunistickým režimem, a tak dostal na mnoho let zákaz učit. O to více se věnoval literární a badatelské činnosti.

Aleš Fetters se celý život podílí na organizaci náchodského kulturního života. Byl oceněn Kulturní cenou města Náchoda, podobné ocenění obdržel i v rodné Úpici a v Sobotce. V roce 2018 dostal pamětní medaili hejtmana „za celoživotní pedagogickou, publicistickou, literární i kulturní činnost a hluboký zájem o rodný kraj“. Letos obdržel také cenu ředitele Správy KRNAP za rok 2022.

Aleš Fetters z Náchoda převzal v Senátu nejvyšší resortní ocenění MŠMT ČR

Ve svých 90 letech je Aleš Fetters stále elegantním gentlemanem a srdečným člověkem, kterým byl vždycky.

Aleš Fetters, středoškolský profesor češtiny, literární historik a kritik

Aleš Fetters (* 4. dubna 1933 Úpice) je spisovatel, autor mnoha literárních a historických článků a pohádek, literární vědec a skaut. Učil český jazyk a literaturu na mnoha základních i středních školách v Královéhradeckém kraji. V době pražského jara se angažoval v odborech a po srpnové invazi v roce 1968 na to také doplatil. Překládali ho ze školy na školu a nakonec strávil víc než deset let prací v náchodské teplárně. Po sametové revoluci se stal ředitelem Gymnázia Aloise Jiráska v Náchodě.

Po odchodu do důchodu byl Aleš Fetters několik let kronikářem města Náchoda, dále se věnuje onomastice a literárněvědné práci.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související