Člověk na Slovácku má možnost žít ne jeden, ale dva životy, říká spisovatel Jiří Jilík

Povídání Věry Hotařové s novinářem, publicistou, spisovatelem, scénáristou a folkloristou, držitelem mnoha ocenění v oboru literatury faktu Jiřím Jilíkem. Ten je autorem desítek knih, ale také scénářů k hraným, dokumentárním nebo animovaným filmům.

NAPLNO s Věrou Hotařovou. To je nový cyklus rozhovorů s lidmi, kteří si dokáží užívat života i ve zralém věku. Kde berou sílu, chuť, proč to dělají a co jim to přináší? O tom debatuje Věra Hotařová se svými hosty na vlnách Českého rozhlasu Zlín každé poslední pondělí v měsíci.

Podhůřím Bílých Karpat do země bohyní a zbojníků, to je nejnovější knížka spisovatele Jiřího Jilíka. Ten pro jedno nakladatelství už pátým rokem píše knihy o jednotlivých oblastech Slovácka a v těch jsou většinou polozapomenuté příběhy, které se nedostanou do historických publikací, protože mají jenom regionální rozměr. O to víc jsou zajímavé a poutavé.

Jiří Jilík se i ve svých dalších dílech věnuje Slovácku. K tomu říká: „Já to cítím tak, že člověk na Slovácku má možnost žít ne jeden, ale dva životy. Jeden je ten prozaický, praktický, ale díky tradici a zejména lidové písni může žít ještě život poetický a romantický. Protože se může sejít s člověkem, chytit se kolem ramen, zazpívat si a vypít pohárek vína.“

Ne všichni možná ví, že Jiří Jilík také vymýšlel vtipy k obrázkům Ivana Křemečka. Dnes je také členem zajímavé skupinky, která si říká Sdružení starých pánů. To nyní spolupracuje se Slováckým divadlem v Uherském Hradišti.

Jak vypadá den spisovatele? Jak náročné je vyhledávání historických pramenů? Dokáže i lenošit? A jaké jsou jeho zážitky z nocování na hradě Buchlově? Poslechněte si rozhovor Věry Hotařové s Jiřím Jilíkem.

Spustit audio

Související