Člověk se musí bránit proti tomu zlu, na které právě stačí! Burcující čin Jana Palacha z ledna 1969

16. leden 2024 07:29

„Člověk se musí bránit proti tomu zlu, na které právě stačí!" To byly jedny z posledních slov Jana Palacha, která nám tu jako odkaz před svou smrtí v lednu 1969 zanechal.

Jeho čin z 16. ledna 1969, burcující proti násilí a nesvobodě, si připomenou i věřící Českobratrské církve evangelické, ke které student pražské filosofické fakulty náležel. Palachův odkaz zazní i ve Vrchlabí.

Čtěte také

Jan Palach byl rodem evangelík. Myslíte si, že onen vysoký morál, po staletí získávané zkušenosti bojem této církve s totalitou, v něm nějak zapustil kořeny? To je otázka pro faráře Českobratrské církve evangelické Michaela Pfanna.

„To je taková věc nás, evangelíků, že si rádi toho Jana přisvojujeme. Byl z evangelické rodiny, dokonce v Libiši, kousek od Všetat, kde je evangelický sbor, chodil do náboženství. Většinu těch informací mám od mého tatínka, který je právě farářem v Libiši.“

„Jan Palach do toho kostela přišel krátce před tím svým činem někdy kolem Vánoc, na Boží hod. A potom den před svým sebeupálením se účastnil pohřbu svého strýce. Víme, že to ráno před tím, napsal krátký pohled svému kamarádovi, kde se podepsal jako Hus. A že se svým dědečkem si hodně povídal o Janu Husovi a Žižkovi, když byl malý kluk.

Čtěte také

Hrdinové jsou spíše znepokojiví, pro každou dobu. „A jsou velkou výzvou. Jde o to, nakolik jsme ochotni slyšet jejich zvednutý hlas.

Nicméně Janovo poselství svítí dodnes. A sdělujeme nám, že svoboda je velmi vzácná. „To rozhodně. Píše, že vidí, jak národy upadají do beznaděje. Právě v tom dni, kdy se Jan upálil, tak poprvé na Ústředním výboru KSČ zazněla výzva anulovat prohlášení, že vpád cizích vojsk byl útokem ne nás.

„Ta doba se teprve lámala, ale Jan Palach už to viděl. Kam společnost spěje a z toho zoufalství se snažil lidi vyburcovat, říká Michael Pfann.

Čtěte také

Zmínil jste onen Palachův imperativ v některém svém kázání? „Už jsem to udělal. Je řada svědků, na které můžeme navazovat, jako je Jan Hus, Milada Horáková, Martin Luther King, tak Jan Palach do této skupiny pro mne určitě patří.

Jaké je tedy jeho poslání? „Myslím si, že jeho smrt je zející rána. Aby nás provokovala, abychom se k ní vraceli a vždy se snažili pochopit, co se nám svým činem snažil říct a kde se máme zasadit o to, aby se žilo lépe.

Dodejme, že skleněné zářící srdce pomníku Jana Palacha a Jana Zajíce od sochaře Davida Vávry, se rozsvítí 16. ledna 2024 před děčínským chrámem Českobratrské církve evangelické.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související