Člověk zažije od hudebníků různé požadavky. Sting chtěl jen čaj, citron a zázvor, prozrazuje organizátor festivalu Metronome Prague David Gaydečka

17. červen 2023

„Seděli jsme na našem oblíbeném festivalu Colours of Ostrava a lámali jsme si hlavu, proč vlastně my v Praze děláme jen United Islands. Což je hezký festival, ale prodává úplně nejnovější hudební objevy, talenty, debutující kapely. A proč Praha nemá nic s těmi hvězdami? Tato debata vyústila v rozhodnutí – tak to pojďme udělat,“ vzpomíná na vznik festivalu Metronome Prague David Gaydečka.

Letošní šestý ročník akce se koná od 22. do 24. června na Výstavišti v Holešovicích. „Úplně doslova otevíráme první část areálu 21. června v 18 hodin, ten první koncert je David Koller, za kterým přijede ukrajinský dámský symfonický orchestr Queens Orchestra. To bude takový symbolický začátek v kontextu světového dění.“

Festival Metronome Prague nabídne osm desítek koncertů a láká na hvězdy jako Jamiroquai, Zaz, Editors, Aurora, Moderat i na hudební speciály českých kapel.

Jamiroquai je rozhodně kandidát na jednu z nejdražších hvězd festivalu, dalším by mohl být Sting nebo The Chemical Brothers.

David Gaydečka přiznává, že na mnoho hudebních interpretů z té nejvyšší ligy asi nikdy nedosáhnou. U zahraničních kapel je přitom zvyklý, že jdou částky za vystoupení do milionů.

Lenka Vahalová a David Gaydečka

„Když mluvíte s kapelami ze světa, tak vám většinou u těch sum zatrne. Oni mají jenom pár desítek datumů v kalendáři, kdy může celý ten kolos někam dojet. To není jenom ta kapela, to je technické zázemí, vizuální show.“

Pohled do zákulisí festivalu

Mnoho hudebníků pak přijíždí s nejrůznějšími, někdy až bizarními požadavky. Vtipná prý byla třeba příprava na koncert Davida Byrnea.

„Což je jeden z nejnezapomenutelnějších zážitků. My jsme tu show znali z nějakých videozáběrů a chodily nám takové technické požadavky, které byly trochu s podivem. Byla tam obrovská nosnost střechy. A ukázalo se, že aby to vypadalo krásně, tak tam byly takové visící řetězy, to bylo prostě 20 tun železa, které se muselo na tu střechu zavěsit.“

David Gaydečka

Řeší se nejen technická vybavenost, ale i třeba jídlo nebo možnost si zacvičit. A někdo naopak překvapí skromností. „Sting byl bizarní v tom, že člověk čeká největší světovou hvězdu a on chtěl čaj, citron a zázvor. Takže třeba i takhle to může být,“ směje se David Gaydečka.

Co si do podmínek napsal třeba Iggy Pop? Jaký další program kromě hudby festival nabídne? Co je připraveno pro děti a proč je letošním tématem odvaha? S jakými hudebními speciály přijdou české kapely? A jak vypadá dramaturgie několikadenního hudebního festivalu? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související