Co prozradí olivovník o dlouhověkosti

11. červenec 2016

Španělští vědci přečetli kompletní dědičnou informaci tisíciletého olivovníku. Najdou v něm recept na lék proti stáří?

Olivovník evropský (Olea europaea) zdomácněl ve východním Středomoří už v době bronzové před 6000 roky. Dnes je tento strom pěstován v řadě zemí ve více než tisíci odrůdách. Ročně se ze sklizně oliv vyrobí tři miliony tun oleje. Plná třetina této produkce připadá na španělské výrobce. Právě španělské týmy genetiků nyní publikovaly ve vědeckém časopise GigaScience výsledky přečtení kompletního genomu olivovníku.

Navzdory dlouhé tradici v pěstování olivovníku provázejí jeho šlechtění značné obtíže. Strom roste pomalu a první úrodu přináší až po mnoha letech. Pěstitelé musí čekat na první výsledky svého snažení minimálně dvanáct let. To dělá z šlechtění olivovníku běh na dlouhou trať. Přečtením genomu a identifikací genů se nyní vědcům otevírá šance na výrazné urychlení. O tom, zda kříženec zdědil po rodičovských rostlinách tu správnou kombinaci dědičných vloh, se přesvědčí velmi záhy genetickou analýzou.

Dědičná informace olivovníku obsahuje 1,38 miliard písmen genetického kódu. To je méně než polovina kompletní lidské DNA. Olivovník má tuto dědičnou informaci rozdělen stejně jako člověk do 46 „porcí“ označovaných jako chromozomy. Zatímco člověka vybavila příroda asi 23 000 genů, v dědičné informaci olivovníku jich vědci našli dvakrát tolik – přesně 56 349. Olivovník evropský v tomto ohledu překovává mnohé zástupce flóry.

Například první rostlina s kompletně přečteným genomem – huseníček rolní (Arabidopsis thaliana) má 25 495 genů uložených ve 157 milionech písmen genetického kódu. Řada rostlin však disponuje ještě početnější baterií genů. Topol chlupatoplodý (Populus trichocarpa) skrývá ve 480 milionech písmen genetického kódu 73 000 genů.

Logo

Nejmenší známý genom mezi rostlinami náleží endemické brazilské masožravé rostlině Genlisea tuberosa. Naopak největším genomem rostlinné říše se může chlubit japonské vraní oko Paris japonica s DNA tvořenou 150 miliardami písmen genetického kódu. Lidský genom by se do kompletní DNA této rostliny vešel 50krát.

Úžasná je dlouhověkost olivovníků. Strom, jehož DNA posloužila k přečtení genomu, je nejméně tisíc let starý a má velmi dobré vyhlídky, že se dožije dalšího tisíce roků. Také tato vlastnost je uložená v DNA olivovníku a španělští vědci už pátrají po variantách dědičné informace, které jsou za to zodpovědné.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio