Co se může stát, když zábavní pyrotechnika zvlhne? Reportérka se vydala s inspekcí na kontrolu prodejců

29. prosinec 2019

Na co se v těchto dnech zaměřuje Česká obchodní inspekce u zábavní pyrotechniky? Je to prodej dětem, český návod, označení kategorie nebo doba použitelnosti. Důvodem je bezpečnost. Třeba špatně skladované římské svíce nebo kompakty můžou reagovat úplně jinak, než se od nich čeká. Ty zvlhlé můžou začít jen tak hořet nebo po zapálení vybuchnout předčasně. Loni chybovalo podle inspektorů asi 30 procent prodejců.

V neoznačeném autě jedeme s Jiřím Fröhlichem, mluvčím České obchodní inspekce, na kontrolu pyrotechniky. „Inspektoři vytipovali takové místo, kde v minulosti kontroly nebyly,“ upřesňuje cíl Fröhlich.

Do obchodu s pyrotechnikou jde také inspektorka, která se touto prací živí už 30 let. „Tyto pyrotechnické výrobky většinou kontrolujeme v závěru roku, protože během roku se ta pyrotechnika neprodává. Normálně tam půjdeme a provedeme kontrolní nákup v pozici běžného spotřebitele. Potom se prokážeme průkazy,“ popisuje.

V pražském obchodě se kromě pyrotechniky prodávají také dekorace na oslavy. Inspektoři nakoupili hned pět výrobků kategorii F3, tedy pyrotechniky, která se prodává pouze lidem starším 21 let.

Inspektoři si vystavené zboží také fotografují. Co všechno musí splňovat? „Každá pyrotechnika musí mít označení kategorie, návod v češtině, jestli je tam uveden výrobce, případně dovozce a další povinné informace.“ Zákon také říká, jaké množství pyrotechniky může mít prodejce vystavené na prodejně. To se nesmí překročit. Počítají se také kilogramy čistých složek, které produkty obsahují.

Kontrolní protokol se pak rovnou zapisuje do počítače. Všemu přihlíží obchodní jednatel firmy. „Kupujeme zboží od renomovaných schválených distributorů, “vysvětluje, proč ho kontrola nezaskočila. „Největší zájem je teď o prskavky a pak o klasické – krabicové – ohňostroje.“

V Modřanech bylo nakonec vše v pořádku a nerozdala se žádná pokuta. Pyrotechnika byla správně označená a skladovná v suchu. To je dobře, protože vlhká pyrotechnika se může vznítit i sama od sebe.

Spustit audio