Co se starým vánočním stromkem? Odložte ho ke kontejnerům, vyzvedne ho kukačka

9. leden 2024 14:33

Vánoce už dávno skončily a poslední připomínkou jsou stromečky, které v pondělí 8. ledna v Plzni začalo svážet speciální auto nazvané kukačka. Stromky následně skončí jako štěpka.

Plzeňané mohou stromky odkládat vedle nádob na separovaný odpad, aniž by to znamenalo založení černé skládky. V krajském městě stromečky sváží společnost Čistá Plzeň, která očekává největší nápor v následujících dvou týdnech. „V prvních dnech po zahájení svozu jezdí každý den alespoň jedno auto, po prvotním náporu počítáme zhruba se dvěma svozy za týden,“ informuje náměstek Čisté Plzně Jan Šneberk.

Stromečky by se měly odkládat ke stanovištím separovanému odpadu, aby je obsluha vozu byla schopna najít a naložit. Neměly by se na nich nacházet žádné příměsi plastů, tedy zbytky ozdob a podobně, jelikož dřevo bude zpracováno na štěpku a následně poslouží jako palivo.

A jak stromek na vývoz rozhodně nepřipravit? „Největším nešvarem je, když stromek někdo vyhodí z okna třeba ve vnitrobloku a nemá ani základní snahu odnést ho k odpadním nádobám – a pak se rozčiluje, že ještě v dubnu mu stromek leží v křoví. My ale vyvážíme popelnice, neuklízíme veřejná prostranství. Zajišťujeme tedy pouze svoz stromků shromážděných na k tomu určeném místě,“ říká Jan Šneberk.

Speciální stromkový svoz bude pravděpodobně fungovat do konce ledna. Pokud ale budete stromek chtít zlikvidovat až později, nevadí, stačí ho opět odnést na stanoviště separovaného odpadu, Čistá Plzeň se o něj postará.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio