Co se v lidském těle děje po očkování proti koronaviru?

5. leden 2021

Krátkodobá bolest hlavy, teplota, bolest kloubů nebo třeba malý otok v místě vpichu injekce. To vše se může objevit po jakémkoli očkování, včetně toho proti koronaviru. Jde o očekávané reakce imunitního systému, které ukazují na to, že očkování funguje, jak má. 

Co se v těle po aplikaci vakcíny vlastně děje? Předtím, než se začnou vytvářet protilátky proti koronaviru, spustí se velká imunitní reakce proti samotné injekci a vakcíně, kterou lidské tělo ve svalu na své paži vnímá jako nepřítele. Tuto reakci mají na svědomí bílé krvinky.

Očkování je téměř bezbolestné, očkuje se běžnou dvoucentimetrovou jehlou.
Lenka Petroušová, primářka Kliniky infekčního lékařství FN Ostrava

„První, co tam přiběhne, jsou bílé krvinky. Ty začnou sekretovat látky, jež mají za úkol organismu říct: Je tu něco, co tu být nemá,“ vysvětluje profesorka Anna Šedivá, primářka Ústavu imunologie motolské nemocnici a 2. lékařské fakulty UK.

Čtěte také

Bílé krvinky proto spustí poplach. Na místo přivolají posily a okamžitě začnou organizovat záchranné práce.

„Dochází k roztažení přivádějících cév do oblasti,“ popisuje přednosta Kliniky infekčních chorob FN Brno, profesor Petr Husa. „Je to provázeno zarudnutím nebo bolestivostí, což je dáno tím, že je tam otok, který tlačí na nervy.“ Ty proto dají rychlou zprávu do mozku, že je něco tlačí. Právě to vnímá mozek jako bolest.

Teplota slouží jako obrana těla

Některým lidem se po očkování může zvýšit i teplota – vytváření protilátek v těle totiž doprovázejí zvláštní bezpečnostní opatření. Teplota je základní poplašná reakce, která vybudí imunitní systém, zároveň urychlí metabolismus, a navíc se v ní potenciálním nepřátelům špatně množí, takže slouží také jako obrana těla.

Vzniká tak, že bílé krvinky vyšlou poslíčky do mozku, kde se nachází část zvaná hypotalamus. Tento „termostat“ udržuje teplotu těla kolem 37 stupňů. Poslíčci mu ale řeknou, aby teplotu zvýšil, takže mozek zapne topení v tukových buňkách a nařídí stažení cév pod kůží. Tím teplo přestane unikat pryč.

Čtěte také

Pokud v takovém případě člověk dostane zimnici, je to podle lékařů jedině dobře. Když se totiž člověk začne klepat zimou, roztřepou se mu svaly a tělo se začne ještě víc ohřívat. I z toho důvodu bývají lidé po očkování tak unavení.

„Imunitní systém má strašně práce, je to velmi energeticky náročné. Když máte infekci, řeší to organismus tím, že vám nedovolí plýtvat energií jinde, než je potřeba. Celková únava k tomu prostě patří,“ upozorňuje profesorka Šedivá. Dalším běžným vedlejším účinkem vakcinace proto také může být bolest hlavy, kloubů nebo svalů.

Samotná aplikace vakcíny je velmi rychlá, poté musí pacient v ordinaci ještě půl hodiny počkat.
Lenka Petroušová, primářka Kliniky infekčního lékařství FN Ostrava

V Česku se očkuje bez problémů

V Česku lékaři tento týden vakcínou společností Pfizer a BioNTech naočkovali už tisíce lidí. „Pacient před očkováním podepisuje takzvaný informovaný souhlas, jeho součástí je i dotazník ohledně případných alergií,“ vysvětluje Lenka Petroušová, primářka Kliniky infekčního lékařství FN Ostrava. 

Prvním člověkem, který v Česku vakcínu dostal, byl premiér Andrej Babiš. Žádné vedlejší účinky neměl. „Měl jsem odpoledne teplotu asi 37,1. Šel jsem si na hodinu lehnout a potom jsem byl v pohodě,“ popsal.

Podle premiérova vyjádření má Česko objednáno 15,9 milionu dávek pro téměř devět milionů lidí. V lednu by k nám mělo doputovat 326 tisíc dávek už v Evropské unii schválené vakcíny od firem Pfizer a BioNTech.

O schválení dalších vakcín se bude teprve rozhodovat. Podle premiéra pravděpodobně nebude možné, aby si lidé mezi jednotlivými vakcínami vybírali. 

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související