Co si kdo uvaří... Dana Medřická a Rudolf Hrušínský v komedii Nikolaje Gavriloviče Černyševského

26. listopad 2023

Klasickou ruskou komedii o boji o ukradené dědictví v podání Dany Medřické, Rudolfa Hrušínského, Josefa Kemra nebo Václava Vosky poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Agnes Rostislavovna Karelinová (Dana Medřická), Andrej Děmenťjevič Gorodiščev (Rudolf Hrušínský), Sidor I. Innokentijev (Josef Kemr), Ivan Savič Rumjancev (Mirko Musil), Naďa, komorná (Zdeňka Procházková) a Platon Alexejič Klementěv (Václav Voska)
Připravil: Karel Gissübel
Dramaturgie: Karel Gissübel
Překlad: František Šec
Režie: Bedřich Vrbský, Karel Gissübel
Natočeno: 1954

Proč Divadlo Komedie v říjnu roku 1953 uvedlo Černyševského hru, můžeme s velkou mírou pravděpodobnosti odhadnout. Splňovala dobové požadavky, kdy ruská klasika stála vysoko na seznamu stranou a vládou požadovaných dramaturgických priorit.

Černyševskij, spisovatel, literární kritik a také utopický socialista, revolucionář a politický vězeň, navíc patřil v tomto směru k nejoceňovanějším autorům. Však také jeho hra obsahuje celou řadu didaktických pasáží. V nich ústy hrdinů vyslovuje kritiku feudálních pořádků a líčí sociální vize, které rozvinul ve svém stěžejním díle Co dělat.

Naštěstí je v ní ale řada až groteskních situací – například dialog statkářky Karelinové (Dana Medřická) se správcem Gorodiščevem (Rudolf Hrušínský) nad odchyceným broučkem. Těch jiskřících okamžiků není tolik, jako nabízí hry Černyševského současníka Ostrovského, a už vůbec ne takových, jako najdeme u o něco staršího Gogola. Ale pořád dost na to, aby herci měli co hrát. A pokud těmi herci jsou zmínění Dana Medřická a Rudolf Hrušínský, dále pak Josef Kemr, Václav Voska a Zdenka Procházková, nabídla inscenace divákům tolik potřebnou zábavu. Asi i proto původně divadelní inscenaci Bedřicha Vrbského upravil Karel Gissübel pro rozhlasové vysílání.

autoři: Karel Gissübel , Martin Velíšek
Spustit audio

Související