Co zahraje Avishai Cohen se SOČRem ve Fóru Karlín 8. listopadu?

30. říjen 2019

Jelikož basista Avishai Cohen aktuálně vystoupí se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, víme, jaké skladby společně zahrají, a  představujeme několik z nich v jejich originální podobě.

Některé ze skladeb koncertu byly důležité pro budoucnost Cohenových dřívějších spoluhráčů, například pianisty Shai Maestra a bubeníka Marka Guiliany. Nadcházející koncert se naopak nebude ohlížet za basistovými vlastními uzlovými body, které předznamenaly jeho styl a způsob práce. Přitom stojí bezesporu za připomenutí.

Když v 90. letech přijel z Izraele do New Yorku, nikdo ho tam neznal a měl slušný problém vůbec se uživit, natož se prosadit. Ale studoval The New School for Jazz and Contemporary Music, kde vyučoval třeba Brad Mehldau. Jeho zarputilost se vyplatila, dostal angažmá u pianisty Danilo Peréze, se kterým natočil desku Panamonk, jež vyšla v roce 1996. Tato spolupráce Avishaiovi pomohla přesunout se od pouličního hraní k účinkování v klubech. Tehdy se věnoval hlavně virtuóznímu postbopu, ale Perezův latinsko-americký vliv Avishaie nasměroval stejně jako následný průlom v nové kapele Chicka Corei.

Od chvíle, kdy začal spolupracovat s Chickem Coreou, se o Avishaiovi Cohenovi začalo mluvit jako o novém objevu, géniovi a vizionáři, který bez přestání neúnavně staví na nejpevnějších stavebních kamenech, jaké jen jazzový hudebník může mít. Navíc se aktuálně sám angažuje ve vyhledávání a podpoře nových hudebních talentů.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.